Reactia lui Iohannis privind propunerile pentru sefia DNA, DIICOT si Parchetului General. Predoiu a vorbit cu presedintele

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat, marti, ca l-a informat pe presedintele Iohannis despre propunerile sale privind conducerea Parchetului General, DNA si DIICOT. Iohannis nu a avut obiectii, a spus Predoiu.

„L-am informat cu privire la optiunile mele, mi-a urat mult succes cu ele la CSM. Nu s-a pronuntat pe ele dar nu a avut nicio obiectie de fond vehementa cu privire la modul in care am gandit acest proces. (…) L-am informat de curtoazie. Am facut informarea domnului presedinte incercand sa vad daca sunt complet eronat in modul in care am gandit aceasta procedura. Domnul presedinte nu a facut greseala sa se pronunte intr-un fel sau altul”, a declarat Catalin Predoiu pentrru Europa FM.

Gabriela Scutea este propusa de ministrul Justitiei pentru conducerea Parchetului General, Crin Bologa pentru DNA si Giorgiana Hosu pentru DIICOT. Ministrul Justitiei a precizat ca a ales candidatii care au prezentat simultan competenta si experienta si ca s-a ferit de experimente. El a formulat aprecieri la adresa prestatiei celor nominalizati la proba interviului, dar si in proiectele de management, recomandandu-le sa relanseze combaterea energica si eficienta a tuturor formelor de infractionalitate din zona de competenta.

„Am ales candidatii care au prezentat simultan competenta si experienta. M-am ferit de experimente, pentru ca situtia in care se afla Ministerul Public nu permite experimente”, a declarat Predoiu. adaugand ca va inainta propunerile catre CSM – Sectia de procurori in vederea avizarii in termenul anuntat initial de Ministerul Justitiei, respectiv miercuri, 22 ianuarie.

Ministrul a caracterizat prestatia candidatilor la proba de interviu si activitatea specifica a institutiilor pe care ar urma sa le conduca.

”Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solida prestatie, cel mai solid dosar profesional depus dintre toti candidatii. O prestatie aplicata, concreta, pertinenta. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezinta necunoscte. A demonstrat cunoastere, viziune, forta si substanta profesionala. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate. A acoperit complet atat partea de administratie si constructie interna a Ministerului Public, cat si partea de reprezentare externa. Cunoaste bine MCV si este foarte bine cunoscuta la Bruxelles”, a declarat Predoiu.

Referitor la Crin Bologa, propus la conducerea DNA, ministrul Justitiei a afirmat: ”A prezentat un proiect de management complet, concret, cu solutii aplicate. Prestatia la interviu a fost impresionanta, puternica si echilibrata in acelasi timp. Aduce garantia ca lupta anticoruptie va continua energic in conditii de deplin respect al drepturilor si garantiilor procesuale”.

Referitor la DIICOT, a subliniat ca institutia prezinta particularitatea anchetelor transfrontaliere si prin aceasta a cooperarii interinstitutioale interne si externe.

”Doamna procuror Giorgiana Hosu stapaneste cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost foarte cursiv si prestatia echilibrata, sustinuta de o imagine panoramica a problemelor si a activitatii DIICOT”, a subliniat Catalin Predoiu.

”Imi face mare placere sa subliniez pozitiv prestatiile celorlalti candidati. Sunt oameni de mare valoare si faptul ca nu au fost selectati nu le stirbeste cu nimic aceasta valoare profesionala si respectul pe care il au din partea mea personal, a membrilor comisiei de interviu, pe care trebuie sa-l aiba din partea colegilor procurori si judecatori. Cativa dintre acestia au fara indoiala toate datele pentru a functiona in fruntea parchetelor, dar cei trei nominalizati au fost in ansamblu cu un pas mai in fata. A fost un sprint cu sosire la fotografie, cu exceptia functiei de procuror general unde candidatul nominalizat a prezentat de departe cel mai bun plan de management si cea mai completa prestatie”, a adaugat ministrul Justitiei.

El a spus, referitor la propunerile anuntate, ca procedura este in curs, urmeaza etapa avizarii de catre Sectia de procurori a CSM si decizia presedintelui Romaniei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: