externe

Reactia seaca a lui Putin la moartea lui Gorbaciov, reactii mai umane au transmis liderii occidentali. Biden: „Lider rar, a creat o lume mai sigura”

Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat „profundele condoleante” pentru moartea, marti, a lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Kremlinului, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Vladimir Putin isi exprima profundele condoleante in urma mortii lui Mihail Gorbaciov, urmand a trimite dimineata o telegrama de condoleante familiei si rudelor” fostului lider, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agentia de presa TASS.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutand „un lider demn de incredere si respectat”. Ultimul lider al Uniunii Sovietice „a jucat un rol crucial in incheierea Razboiului Rece si in caderea Cortinei de Fier. El a deschis calea catre o Europa libera. Este o mostenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres si-a exprimat „profunda tristete” dupa moartea lui Mihail Gorbaciov, aducand un omagiu „unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei”.”A facut mai mult decat oricine altcineva pentru a provoca in mod pasnic sfarsitul Razboiului Rece”, a adaugat Antonio Guterres intr-un comunicat de presa, in care mai spune ca „lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului si aparator neobosit al pacii”.

Premierul britanic Boris Johnson a salutat „curajul si integritatea” ultimului lider al URSS, spunand ca „angajamentul sau neobosit” a fost un „exemplu” in contextul invaziei ruse din Ucraina.”Sunt intristat sa aflu de moartea lui Gorbaciov. Intotdeauna am admirat curajul si integritatea de care a dat dovada pentru a pune capat Razboiului Rece”, a scris Boris Johnson pe Twitter.”In momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin in Ucraina, angajamentul sau neobosit de a deschide societatea sovietica ramane un exemplu pentru noi toti”.

Presedintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, multumindu-i pentru „angajamentul sau fata de pacea in Europa”. Macron a salutat intr-o postare pe Twitter amintirea unui „om al pacii, ale carui alegeri au deschis o cale catre libertate pentru rusi”. Angajamentul sau pentru pacea in Europa a schimbat istoria noastra comuna”.

Presedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un „lider rar”. Actiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficienta „imaginatie pentru a vedea ca un alt viitor este posibil si curajul de a-si risca intreaga cariera pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigura si mai multa libertate pentru milioane de persoane”.

„In calitate de lider al URSS, a colaborat cu presedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor doua tari, spre marea usurare a oamenilor din intreaga lume care se rugau pentru incetarea cursei inarmarii nucleare. Dupa zeci de ani de represiune politica brutala, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden intr-un comunicat. Si Fundatia Reagan a deplans pe Twitter pierderea politicianului rus,”care a fost candva un oponent politic al lui Ronald Reagan si care a sfarsit, in cele din urma, prin a-i deveni un prieten”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

15 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

15 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

15 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

5 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

15 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

15 ore ago