news

Reactie nervoasa a Moscovei dupa ce Bucurestiul a expulzat un diplomat rus: „Rusia va da un raspuns adecvat”

Moscova va raspunde Bucurestiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei din Romania, a declarat vineri purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit media de stat ruse, intre care Rossiiskaia Gazeta, Izvestia si RBC, care citeaza agentia oficiala de presa RIA Novosti.

„Rusia va da un raspuns adecvat”, a afirmat Zaharova, citata de RIA Novosti.

Anterior, insarcinatul cu afaceri al Rusiei in Romania a fost convocat la Ministerul de Externe al Romaniei, unde i-a fost comunicata decizia de declarare a diplomatului rus persona non grata, precizeaza Agerpres.

Cu putin timp inainte, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a anuntat ca un diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul Romaniei.

Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autoritatile romane este ca acesta ar fi desfasurat activitati care contravin prevederilor Conventiei de la Viena din 1961 privind relatiile diplomatice.

Anuntul diplomatiei de la Bucuresti a survenit dupa ce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Bucuresti (DIICOT) a comunicat vineri despre arestarea preventiva a unui cetatean roman, acuzat de infractiunea de tradare, dupa ce a trimis Ambasadei Rusiei din Bucuresti imagini cu obiective militare romanesti sau apartinand NATO amplasate langa Tulcea, dar si imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

Retinerea cetateanului roman este mentionata de semioficiosul Izvestia in contextul expulzarii diplomatului rus din Romania.

In aprilie, presedintele rus Vladimir Putin a numit un nou ambasador al Federatiei Ruse in Romania in persoana lui Vladimir Lipaev, care l-a inlocuit pe Valeri Kuzmin.

Portalul proguvernamental RBC aminteste, in acest context, ca Romania a expulzat un diplomat rus si in august 2022. La fel ca si atunci, nici acum nu este dat publicitatii numele diplomatului expulzat. Portalul rusesc mai afirma ca Bucurestiul nu a indicat motivul exact care a stat la baza deciziei sale de a-l expulza pe angajatul misiunii diplomatice ruse.

Referitor la Conventia de la Viena evocata de diplomatia romana, RBC retine doar ca acest document consta din 53 de articole si descrie acordurile internationale privind normele si privilegiile activitatii lucratorilor diplomatici in tarile care au semnat acordul.

Acelasi portal evoca in context ca la 14 martie Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere Moscovei sa restituie Bucurestiului partea ramasa din patrimoniul national al Romaniei (91,5 tone de aur pur, obiecte culturale si arhive istorice), care a fost trimisa Rusiei tariste spre depozitare in 1916 si 1917 „pentru a o proteja de distrugere in timpul Primului Razboi Mondial”.

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat declaratiile partii europene drept „curata obraznicie” si a adaugat ca UE „a furat 300 de miliarde de dolari Rusiei”, potrivit RBC. Medvedev se referea la activele rusesti inghetate de Occident dupa invazia pe scara larga declansata de Rusia in februarie 2022 in Ucraina.

In ultimele doua luni, ca raspuns la expulzarea diplomatilor sai, Rusia a luat decizii similare in privinta mai mult diplomati straini, mai adauga media citate.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

17 minute ago

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

29 de minute ago

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. El este nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

2 ore ago