Reactie nervoasa a BOR dupa ce Iohannis a cerut anularea protocolului cu MAI. Arunca vina pe Vela: „Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respecta”

news

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Vasile Banescu, afirma ca acordul Patriarhiei Romane cu MAI a fost unul „interinstitutional, oficial si public” si precizeaza ca „nu Biserica ia deciziile, ea doar le respecta”.

„Acordul Patriarhiei Romane cu MAI fost fost unul interinstitutional, oficial si public. Este firesc, in calitate de crestini si cetateni care respectam riguros Legea, sa cerem in contextul celei mai mari Sarbatori crestine cateva lucruri esentiale care nu intra in conflict cu nimic din reglementarile in vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respecta. Asta face BOR riguros de la inceputul pandemiei si ii ajuta concret pe cei afectati. Pana in acest moment, cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica si mai departe”, arata Banescu, intr-o declaratie acordata miercuri Agerpres.

Anterior, Vasile Banescu afirma ca acordul Patriarhiei cu MAI este „in continutul sau, pana la ultima litera, in consonanta cu toate reglementarile starii de urgenta” si subliniaza ca Romania este o tara si o societate edificate pe valorile crestinismului, „nici crestinopata, nici crestinofoba”.

„Acordul Patriarhiei cu MAI este in continutul sau, pana la ultima litera, in consonanta cu toate reglementarile starii de urgenta in vigoare (valabile in spatiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc). Politia Romana nu ne asigura tuturor doar protectia si ordinea publica, ci face acum si un gest major de civilitate crestina, un gest de cordialitate civica pentru care toti cetatenii ortodocsi ai acestei tari isi exprima tacut recunostinta. Mai putin ideologii anticrestini mereu de serviciu.

Suntem o tara si o societate edificate pe valorile culturale si spirituale ale crestinismului, o societate toleranta, solidara, civilizata. Nici crestinopata, nici crestinofoba”, a declarat Banescu.

El sustine ca a oferi, cu „masuri de protectie totala si perfect legala, Pasti si Lumina de Pasti celor care le solicita”, reprezinta un gest salutar si nu criticabil.

„A oferi, sub masuri de protectie totala si perfect legala, Pasti si Lumina de Pasti celor care le solicita si le primesc prin voluntari acreditati si corespunzator echipati (mult mai bine decat curierii care ne aduc mancare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri in deplina ordine, nu tuturor la intamplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent si de fireasca grija fata de ceilalti, ne invita in mod firesc sa il salutam, nu sa il criticam. Invierea lui Hristos sa ne aduca tuturor in suflet lumina, pace si bucurie in starea de recluziune si reflexivitate in care ne aflam in acest an!”, a mai spus Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca va cere in sedinta cu premierul si ministrii, care are loc la Palatul Cotroceni, revenirea asupra acordului dintre MAI si Biserica Ortodoxa. Presedintele sustine ca, desi intentiile sunt bune, „nu s-a inteles foarte bine ce se doreste acolo”. Iohannis le-a transmis romanilor ca nu este cazul sa se relaxeze. „Stati acasa, altfel, dupa sarbatori, vom avea inmormantari!”, a fost mesajul presedintelui.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat la Digi24 ca atat presedintele cat si premierul au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxa care stabileste modul in care oamenii vor primi lumina in noaptea de inviere, dar si regulile de impartire a Sfintelor Pasti. Vela a precizat ca avea informatii ca primari PSD incitau oamenii sa mearga in numar mare la biserica, motiv pentru care a decis sa ia aceste masuri, la propunerea Bisericii.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: