Realizare epocala: oamenii de stiinta au reusit, pentru prima oara, sa „dialogheze” cu o balena folosind limbajul ei

externe

balene, statut juridic, drepturi, Noua Zeelanda, Maori

Ce au in comun expertii in balene si vanatorii de extraterestri? Mai multe decat v-ati astepta. Pentru un studiu recent publicat in revista PeerJ, cercetatori de la UC Davis, Alaska Whale Foundation si SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) au facut echipa, incercand – si reusind – sa comunice cu balenele.  

In cadrul unui experiment revolutionar, echipa a purtat o conversatie de 20 de minute cu o balena cu cocoasa pe nume Twain, in propria ei limba. Twain si oamenii de stiinta nu au vorbit despre vreme sau despre ultimele barfe despre pesti – suntem inca departe de acest nivel de intelegere. Ceea ce s-a intamplat, insa, a fost remarcabil, scrie publicatia Business Insider.

Oamenii de stiinta au navigat cu o barca in largul coastei Alaskai si au emis ceea ce se numeste „apel de contact” in ocean pentru a vedea daca vreo balena le va raspunde.

Apelurile de contact sunt similare unui salut uman. Balenele le folosesc pentru a chema alte balene sau pentru a se anunta reciproc unde se afla, a declarat pentru Business Insider autoarea principala Brenda McCowan, profesor la Scoala de Medicina Veterinara a UC Davis.

„Sunt unul dintre cele mai comune semnale din repertoriul de sunete sociale ale balenelor cu cocoasa”, a declarat Fred Sharpe, co-autor si cercetator principal la Alaska Whale Foundation.

Twain a inotat pana la barca si a inconjurat-o. In urmatoarele 20 de minute, oamenii de stiinta au emis acelasi apel de contact de 36 de ori la intervale diferite, iar Twain a raspuns la apel de fiecare data, chiar potrivindu-se indeaproape cu intervalele.

Adica, daca oamenii de stiinta asteptau zece secunde inainte de a emite un apel catre Twain, aceasta, la randul ei, astepta zece secunde inainte de a raspunde, a spus McCowan. Acest tip de potrivire a intervalelor sugereaza ca Twain a fost implicat intr-un schimb intentionat, a adaugat ea.

„Cu siguranta am simtit ca am fost auziti”, a declarat Sharpe. „Si speram ca si ea a simtit acelasi lucru”. „Credem ca acesta este primul astfel de schimb comunicativ intre oameni si balenele cu cocoasa in limbajul acestora”, a declarat McCowan intr-un comunicat.

Comportamentul lui Twain ar putea fi asemanator cu modul in care rasele extraterestre inteligente ar putea cauta umanitatea, a declarat Laurance Doyle, cercetator principal la Institutul SETI si coautor al lucrarii.

„O presupunere importanta a cautarii inteligentei extraterestre este ca extraterestrii vor fi interesati sa intre in contact si astfel vor viza receptorii umani”, cam cum a raspuns Twain la apelul de contact al oamenilor de stiinta, a declarat Doyle intr-un comunicat.

Doyle si colegii sai de la SETI colaboreaza cu expertii zoologi de la UC Davis si Alaska Whale Foundation pentru a crea filtre inteligente care sa ii ajute in cautarea inteligentei extraterestre.

„Daca extraterestrii se afla acolo, ne trimit semnale, incearca sa comunice, s-ar putea sa nu-i vedem daca nu stim ce sa cautam”, a declarat Doyle pentru BI.

Prin perfectionarea acestor filtre inteligente, oamenii de stiinta ar putea sa le foloseasca pentru a identifica semnalele inteligente din spatiu in incercarea de a stabili primul contact cu o rasa extraterestra.

„Exista diverse inteligente pe aceasta planeta si, studiindu-le, putem intelege mai bine cum ar putea fi o inteligenta extraterestra, pentru ca nu vor fi exact ca a noastra”, a declarat McCowan.

Cercetarea testeaza, de asemenea, ideea daca o viata extraterestra inteligenta ne-ar cauta sau nu. „Cercetarile asupra balenelor au indicat ca, daca esti inteligent, curiozitatea vine odata cu aceasta si vrei sa stabilesti contactul”, a spus Doyle.

Oamenii de stiinta au declarat ca spera ca o munca similara sa poata fi efectuata cu alte animale inteligente de pe Pamant, inclusiv cu alte cetacee precum delfinii, carnivorele care coopereaza pentru a vana si alte specii foarte sociale, precum suricatele si elefantii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: