news

Realizare majora in Israel. Cu o simpla analiza de sange se pot descoperi numeroase boli, inlocuindu-se biopsiile si alte proceduri invazive

O echipa de cercetatori israelieni a dezvoltat o metoda de diagnosticare precoce a unei game largi de afectiuni printr-o simpla analiza de sange, a anuntat joi Universitatea Ebraica din Ierusalim (HUJI), citata de Xinhua, informeaza Agerpres.

Noul test a fost conceput pentru a inlocui biopsiile si alte proceduri invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace si hepatice, a inflamatiilor si a problemelor sistemului imunitar, a indicat HUJI.

Pe langa durerea asociata, in multe cazuri biopsia nu este eficienta deoarece nu poate ajunge intotdeauna la celula bolnava si uneori se efectueaza doar intr-un stadiu tarziu al bolii.

Metodele existente de testare, bazate pe analiza segmentelor de ADN din sange, pot diagnostica prezenta unei boli, dar nu si tipul, locatia si stadiul acesteia.

In urma unui studiu publicat in revista Nature Biotechnology, cercetatorii de la HUJI au dezvoltat o metoda neinvaziva, ce poate identifica tipul afectiunii sau tumorii, localizarea sa si stadiul bolii.

Metoda poate face totodata diferenta intre pacientii care sufera de aceeasi tumoare canceroasa, ceea ce poate conduce la aplicarea unor tratamente personalizate, adaptate pentru fiecare pacient.

Noua metoda nu doar examineaza ADN-ul din sange, provenind de la celulele moarte, dar identifica si tesutul celulelor si genele care au fost active in aceste celule, noteaza Xinhua.

Deoarece metoda detecteaza simultan toate genele active din celulele moarte, ea poate diagnostica o gama larga de procese si de boli printr-un singur test.

”Acest test de sange de rutina poate fi efectuat frecvent, permitand astfel medicilor sa monitorizeze permanent progresia bolii”, au precizat cercetatorii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Crima din Crangasi, adevarul. Victima a incercat sa apere o fata care urma sa fie agresata de alte doua fete. Cele doua fete ii chemasera pe ucigasi in ajutor

Surse judiciare au dezvaluit pentru aktual24.ro filmul evenimentelor de marti seara care au dus la…

7 minute ago

Parchetul General a facut apel, inca mai spera ca judecatorii vor incerca sa ii condamne pe ofiterii de Securitate care l-au ucis pe disidentul Gheorghe Ursu

Parchetul General a facut apel in cazul respingerii de catre Curtea de Apel a solicitarii…

14 minute ago

Italia: Politia a saltat peste 100 de mafioti din clanul ‘Ndrangheta. Germania serveste drept centru de spalare a banilor pentru ‘Ndrangheta

Politia italiana a retinut marti, in orasul Cosenza din Calabria, 109 presupusi membri ai mafiei…

20 de minute ago

Mormantul lui Evgheni Prigojin de la Sankt Petersburg, umplut cu beton – sursele rusesti afirma ca s-ar pregati ridicarea unui monument

Mormantul lui Evgheni Prigojin a fost umplut cu beton in ajunul zilei de 1 iunie,…

29 de secunde ago

Volodimir Zelenski si-a anulat vizita in Spania din cauza situatiei tot mai dificile de pe frontul din estul Ucrainei

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si-a anulat vizita in Spania, din cauza situatiei dificile de pe…

30 de minute ago

Strigator la cer: Eurovision a amendat delegatia ucraineana pentru ca a purtat tricouri prin care solicita eliberarea luptatorilor de la Azovstal luati prizonieri de rusi

Organizatorii concursului Eurovision au amendat delegatia ucraineana pentru ca a purtat tricouri imprimate cu logo-ul…

O oră ago