Rebelii houthi, primul atac impotriva unei nave de razboi americane. USS Carney a doborat racheta yemenitilor

externe

Rebelii houthi, din Yemen, au lansat, vineri, o racheta spre o nava militara americana care patrula in Golful Aden, fortand-o sa riposteze si sa doboare proiectilul, a anuntat vineri armata americana, potrivit AP News. Atacul lansat asupra distrugatorului USS Carney marcheaza o noua escaladare a celei mai mari confruntari pe mare pe care Marina americana a cunoscut-o in Orientul Mijlociu in ultimele decenii.

In sfarsit, americanii spun lucrurilor pe nume

Este pentru prima data cand houthi au vizat direct o nava de razboi americana, de cand rebelii si-au inceput, in octombrie, atacurile asupra convoaielor de transport maritim, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului, deoarece nu a primit autorizatie pentru a discuta despre acest incident.

Acest lucru a contrazis, partial, o declaratie a Comandamentului central al armatei americane, care a spus ca houthis au tras „spre” si nu „in” Carney. Ca si in cazul atacurilor anterioare, Pentagonul a declarat ca a fost dificil de determinat ce anume au incercat houthis sa loveasca.

Inca de la izbucnirea razboiului dintre Israel si Hamas, SUA au incercat sa isi tempereze descrierile atacurilor care ii vizau bazele si navele de razboi pentru a incerca sa evite ca acest conflict sa se transforme intr-un razboi regional mai amplu.

Totusi recunoasterea atacului de vineri ca fiind un atac direct asupra unei nave de razboi americane este importanta, a declarat Brad Bowman, director al Fundatiei pentru Apararea Democratiilor.

„Acum, in sfarsit, ei spun lucrurilor pe nume si spun ca, da, incearca sa ne atace fortele, incearca sa ne ucida”, a spus Bowman.

Temperarea limbajului, desi are ca scop prevenirea unui razboi mai amplu, a avut efectul opus, permitandu-le si mai multe rebelilor houthi, a spus el.

SUA si Marea Britanie, conflict deschis cu rebelii houthi

In atacul de vineri, o racheta balistica anti-nava s-a apropiat de USS Carney, un distrugator din clasa Arleigh-Burke care a fost implicat in operatiunile americane pentru a incerca sa opreasca campania houthi din noiembrie, a declarat Comandamentul Central.

„Racheta a fost doborata cu succes de USS Carney”, a precizat Comandamentul Central. „Nu au fost raportati raniti sau alte pagube”.

Atacul a fost cel mai recent asalt al rebelilor in campania lor impotriva navelor care calatoresc prin Marea Rosie si apele din jur, care a perturbat comertul global pe fondul razboiului Israelului impotriva Hamas in Fasia Gaza.

Rebelii houthi, sustinuti de Iran, nu au recunoscut imediat atacul, insa, de obicei, se stie, le ia cateva ore dupa aceea pentru a-si revendica atacurile.

Statele Unite si Marea Britanie au lansat mai multe raiduri aeriene, vizand depozite de rachete si puncte de lansare a rachetelor houthi in Yemen, o tara macinata de conflicte de cand rebelii au cucerit capitala Sanaa, in 2014.

Din noiembrie, rebelii au vizat in mod repetat nave in Marea Rosie, spunand ca razbuna ofensiva Israelului in Gaza impotriva Hamas. Insa au vizat frecvent nave cu legaturi slabe sau fara legaturi clare cu Israelul, punand in pericol transportul maritim pe o ruta-cheie pentru comertul mondial intre Asia, Orientul Mijlociu si Europa.

Conflict cu radacini in anii ‘80

De cand a inceput campania de atacuri aeriene, rebelii au declarat ca vor viza si nave americane si britanice. Miercuri, doua nave sub pavilion american care transportau marfuri pentru departamentele de aparare si de stat ale SUA au fost atacate de houthi, fortand o nava de razboi a Marinei americane care le escorta sa doboare o parte din proiectile.

Comandantul principal al Marinei americane din Orientul Mijlociu a declarat luni, pentru AP, ca atacurile houthi au fost cele mai grave de la asa-numitul razboi al petrolierelor din anii 1980. Atunci conflictul a culminat cu o batalie navala de o zi intre Washington si Teheran si, de asemenea, in perioada acelui conflict Marina americana a doborat accidental un avion de pasageri iranian, ucigand 290 de persoane in 1988.

(Foto: USS Carney, seaforces.org)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: