politica

Rectorul SNSPA, despre vizita la Washington a lui Klaus Iohannis: “Este fundamental ca Romania sa ramana un stat pivot al democratiei si sa fie condusa de oameni seriosi, interesati de binele public”

Marti, 7 mai 2024, rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a transmis un mesaj cu ocazia decernarii premiului Distinguished International Leadership Award, pentru anul 2024, presedintelui Romaniei, Klaus Werner Iohannis, in cadrul galei Atlantic Council, partener institutional al SNSPA.

“Atlantic Council, una dintre cele mai influente organizatii de tip „think thank” din lume, a decis in urma cu cateva saptamani ca premiul Distinguished International Leadership Award, pentru anul 2024, un premiu intitulat informal „Oscarul Politic”, sa fie acordat Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis. Decizia are in spate mai multe argumente, pe care Atlantic Council le-a prezentat deja public si care vor fi intarite cu ocazia festivitatii de decernare a acestui premiu, care va avea loc miercuri, 8 mai 2024, la Washington D.C., si la care vor participa peste 600 de invitati din 60 de tari.

Consider ca acest eveniment, alaturi de intrevederea Presedintelui Iohannis cu Presedintele Biden, la Casa Alba, si de intalnirea cu Presedintele Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, reprezinta unul dintre cele mai importante momente politice ale Romaniei, din acest an. Dincolo de agenda oficiala, exista si o dimensiune simbolica aparte, cu implicatii semnificative pentru tara noastra. Romania este in mijlocul unor fenomene geopolitice majore, iar pozitiile ferme, dar neprovocatoare, fata de razboiul declansat de Rusia in Ucraina sau fata de derapajele politice, inclusiv din unele state europene, au facut ca tara noastra sa contribuie decisiv la garantarea securitatii in regiune, la mentinerea dialogului si a unitatii in interiorul Uniunii Europene si al NATO. Romania a reusit sa reconfirme, de fiecare data, atasamentul fata de valorile democratice, sa izoleze tendintele extremiste si sa construiasca o platforma de stabilitate politica, pentru vremuri de furtuna.

„Oscarul Politic”, oferit de Atlantic Council, si aprecierile Presedintelui Joe Biden pentru Presedintele Romaniei au valoarea unei duble invitatii.

Prima, este legata de atributele de lider ale Presedintelui Iohannis, care trebuie sa fie valorificate, la nivel euro-atlantic, si dupa finalizarea celui de-al doilea mandat in fruntea Statului Roman.

A doua, este indemnul de a continua acelasi mod de a face politica in Romania si dupa alegerile din 2024. Echilibrul Romaniei a ponderat excesele altor tari din regiune. Prin urmare, este fundamental ca Romania sa ramana un stat pivot al democratiei si sa fie condusa de oameni seriosi, interesati de binele public.

Romania poate avea in fata cea mai prospera perioada din istoria sa, daca indeplineste simultan doua conditii: (i) sa nu se abata de la traseul democratic asumat dupa decembrie 1989; si (ii) sa investeasca incredere intr-o noua generatie de lideri politici, educati si formati pe modelul occidental, capabili sa evite riscurile si sa valorifice oportunitatile, in interesul cetatenilor romani si in deplin respect fata de aliantele din care Romania face parte (UE, NATO etc.)”, se incheie mesajul rectorului SNSPA.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

37 de minute ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

2 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

O oră ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

2 ore ago