Referendum crucial in Chile. Noua constitutie prevede dreptul la educatie, sanatate publica, pensie, locuinta decenta

externe

In jur de 15 milioane de chilieni sunt chemati duminica sa finalizeze sau sa suspende procesul noii constitutii, lansat dupa revoltele populare violente din 2019 pentru mai multa justitie sociala, transmite AFP, citata de Agerpres.

Referendumul, la care votul este obligatoriu, invita la inlocuirea actualei Constitutii elaborate sub dictatura lui Augusto Pinochet (1973-1990) si care, in pofida catorva reforme succesive, este considerata o frana pentru orice reforma sociala de fond.

Constitutia actuala, baza neoliberala a unui model care a permis decenii de stabilitate si de crestere economica, a dat nastere insa unei societati profund inegalitare.

Noul text prevede ca statul sa le poata garanta cetatenilor chilieni dreptul la educatie, sanatate publica, pensie, locuinta decenta. El mai consacra dreptul la avort, un subiect divizant intr-o tara unde intreruperile de sarcina sunt permise doar din 2017 in caz de viol sau de pericol pentru mama sau copil. Textul mai include drepturi de mediu si recunoasterea popoarelor autohtone.

In ciuda demonstratiei de forta a partizanilor aprobarii noii constitutii, care a adunat peste 250.000 de persoana joi seara la Santiago la inchiderea campaniei oficiale, sondajele prezic, fara exceptie, victoria lui ”nu”, mai ales datorita votului ”conservator” in sudul si nordul tarii.

Aceste doua regiuni cunosc grave probleme de violenta si insecuritate: in sud, din cauza conflictelor din jurul terenurilor revendicate de grupari radicale indigene mapuche, iar in nord, din cauza afluxului de migratie, a saraciei si a traficului de persoane.

Noua constitutie a fost elaborata timp de un an de o adunare constituanta aleasa in mai 2021 si compusa din 154 de membri.

Respingerea sa nu ar insemna totusi inghetarea tuturor reformelor, ”foi de parcurs” fiind deja elaborate.

Presedintele Gabriel Boric a anuntat ca, daca noua constitutie va fi respinsa, va solicita parlamentului sa lanseze un nou proces constitutional repornind ”de la zero”, cu alegerea unei noi adunari constituante pentru redactarea unui nou text.

Potrivit lui Boric, referendumul din 2020, aprobat cu 79% din voturi, a ”ingropat” definitiv Constitutia din epoca Pinochet.

Daca totusi noua constitutie va fi aprobata la referendum, ea va intra in vigoare in termen de 10 zile.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: