Refugiati dezbracati la granita greco-turca. Cele doua tari se acuza reciproc

externe

Nouazeci si doi de refugiati au fost gasiti dezbracati pe teritoriul Greciei dupa ce au fost fortati sa traverseze fluviul Evros, care desparte Turcia de Grecia, a indicat duminica ministrul grec al protectiei civile, care a vorbit despre o „imagine inumana”, potrivit Agerpres.

Agentia europeana de supraveghere a frontierelor Frontex a confirmat „salvarea a 92 de migranti vineri” cu ajutorul autoritatilor din Grecia.

„Agentii Frontex au raportat ca migrantii au fost gasiti dezbracati si unii dintre ei aveau rani vizibile”, a mentionat Paulina Bakula, purtatoare de cuvant a agentiei.

Atena acuza Ankara ca i-a fortat pe migranti, majoritatea sirieni si afgani, sa se dezbrace inainte de a-i expulza catre partea greaca a granitei.

Presedintia turca a respins vehement duminica orice responsabilitate in ce priveste soarta celor 92 de refugiati gasiti dezbracati de partea greaca a frontierei si a indemnat Grecia sa „puna capat acuzatiilor nefondate”, potrivit directorului de comunicare al presedintiei turce, Fahrettin Altun.

Intr-o serie de mesaje virulente pe Twitter in turca, greaca si engleza, acesta acuza Grecia ca a „pornit masina de stiri false pentru a arunca banuiala asupra Turciei”, iar pe ministrul grec al imigratiei ca „face confuzie intre actiunile Greciei si cele ale Turciei”.

„Grecia a aratat inca o data lumii intregi ca nu respecta nici macar demnitatea popoarelor oprimate, publicand fotografii cu refugiati pe care i-a expulzat dupa ce i-a deposedat de lucrurile personale. (…) Autoritatile grecesti trebuie mai intai sa dea socoteala pentru bebelusii pe care i-au lasat sa se inece in Marea Egee, pentru persoanele pe care le-au rapit si batut la Meric (Evros in turca, n.red.AFP) si le-au lasat sa moara de frig, in coordonare cu Frontex”.

Frontex a fost acuzata mai devreme in acest an ca ar fi incercat sa acopere respingerea de migranti in Marea Egee de catre marina greaca – asa-numitele push-backs, interzise de dreptul international -, suspiciuni ce au dus la sfarsitul lui aprilie la demisia directorului agentiei Fabrice Leggeri.

Incidentul are loc in contextul in care Atena este invinuita frecvent de ONG-uri si reporteri de investigatie de respingerea ilegala si violenta de migranti la granitele sale maritime si terestre cu Turcia, ea negand insa ca ar fi recurs la astfel de practici.

Grecia si Turcia, aflate in disputa in legatura cu frontierele lor maritime, se acuza reciproc de maltratarea migrantilor, in cea mai mare parte afgani si sirieni, care incearca sa ajunga in Uniunea Europeana.

Inaltul Comisariat al ONU pentru refugiati a condamnat duminica „tratamentele crude si degradante” ca acelea la care au fost supusi cei 92 de refugiati si a cerut o „ancheta completa in privinta acestui incident”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: