Regele Charles a declarat la summitul COP28 ca „speranta lumii” se bazeaza pe discutiile de la Dubai privind clima

externe

regele charles al iii-lea, cop28

Regele Charles al III-lea a declarat ca „speranta lumii” se bazeaza pe discutiile privind clima care vor avea loc in urmatoarele doua saptamani la Dubai, in timpul discursului sustinut in fata liderilor mondiali reuniti vineri la inceputul summitului Cop28, relateaza The Independent.

Ecologist de o viata, Charles a fost invitat sa fie primul sef de stat strain care sa ia cuvantul la ceremonia de deschidere a conferintei.

Regele a declarat ca a fost prezent la COP21 si atunci cand a fost semnat Acordul istoric de la Paris, care a stabilit ambitia de a mentine cresterea temperaturii medii globale la mai putin de 1,5C fata de temperaturile preindustriale. In timp ce delegatii au inceput sa soseasca joi la summit, Organizatia Meteorologica Mondiala a anuntat ca suntem deja pe cale sa atingem o incalzire de 1,4C in 2023.

„Ma rog din toata inima ca summitul COP28 sa fie un punct de cotitura critic pentru o actiune transformatoare autentica”, a declarat regele.

„In 2050, nepotii nostri nu ne vor intreba ce am spus, ci vor trai cu consecintele a ceea ce am facut sau nu am facut”, a mai spus monarhul.

Discursul sau este punctul culminant al unei vieti dedicate problemelor de mediu. Charles a abordat pentru prima data in mod public realitatea schimbarilor climatice in 1970, pe cand era inca mostenitor al tronului si facea campanie pe teme de conservare si promova agricultura ecologica. „Mi-am petrecut o mare parte din viata incercand sa avertizez cu privire la amenintarea existentiala reprezentata de incalzirea globala”, a declarat el vineri la summit.

Neputand sa se implice in politica de zi cu zi, pasiunea personala a regelui pentru ecologism a trecut in plan secundar de cand a devenit sef de stat ceremonial. Luna trecuta, cand a deschis parlamentul pentru prima data in calitate de monarh, a citit o lista de proiecte de lege guvernamentale care includea noi licente controversate pentru noi exploatari de petrol in Marea Nordului.

Noua exploatare a sitului de la Rosebank este doar una dintre deciziile care au pus sub semnul intrebarii credibilitatea primului ministru in probleme de mediu. Sunak, regele si ministrul de externe David Cameron au ridicat, de asemenea, semne de intrebare pentru ca au calatorit cu avioane private separate pentru a participa la discutiile din Dubai.

In discursul regelui nu s-a facut nicio referire directa la reducerea dependentei de petrol si gaze – o omisiune notabila, avand in vedere controversele care au umbrit deja summitul ONU privind clima gazduit de directorul executiv al unei companii petroliere.

Harjeet Singh, seful strategiei politice globale la Climate Action Network International, a declarat pentru The Independent: „Daca vrem cu adevarat sa abordam cu seriozitate criza climatica, trebuie sa ne ocupam de elefantul din incapere: expansiunea continua a exploatarii combustibililor fosili de catre natiunile bogate din Commonwealth, cum ar fi Marea Britanie, Canada si Australia.”

Zahra Hdidou, consilier senior pe probleme de clima si rezilienta la ActionAid UK, a declarat ca ambitia regelui in ceea ce priveste actiunile climatice „este profund compromisa de propriul sau guvern”.

„Nu ar trebui sa se piarda ironia faptului ca regele este flancat la summit de doi demnitari care raman angajati in politicile care afecteaza clima”, a spus ea, referindu-se la Rishi Sunak si la lordul Cameron.

„Desi intelegem ca Majestatea Sa trebuie sa se tina de scenariul guvernului sau in privinta climei, nu putem decat sa speram ca, in spatele scenei, isi foloseste influenta pentru a-i convinge pe ambii demnitari sa renunte la politicile lor nesabuite si anti-climatice”, a mai spus ea.

Regele a vorbit dupa ce Cop28 a fost deschis de presedintele tarii gazda, Emiratele Arabe Unite, seicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, care a declarat ca tara sa „s-a angajat sa aduca lumea impreuna pentru a se uni, a munci si a obtine rezultate”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: