„Romania si-a pastrat padurile, peisajele rurale”. Regele Charles a fost primit de Iohannis la Palatul Cotroceni – Video

news

Regele Charles al III-lea a fost primit, vineri, la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, cu onoruri militare.

„Bine ati revenit in Romania!”, i-a spus seful statului Regelui Charles al III-lea.

Regele Charles a salutat in limba romana garda de onoare de la Cotroceni: „Buna ziua”.

„Nu pot sa descrie placerea pe care o am sa vizit Romania. Va multumesc dvs. pentru cuvintele frumoase si generozitatea aratata. Cred ca au trecut 25 de ani de la prima mea vizita in acasta tara remarcabila. Cand am venit am simtit o legatura profunda cu tara. Regele Romaniei era varul reglui Marii Britanii, iar Regina Maria era descendenta a familiei britanice. Tatal meu a fost varul Regelui Mihai. Intotdeauna m-am simtit acasa in Romania.

Am intalnit romani din toate domeniile. Am fost impresionat de reprezentantii tinerei generatii, in toate domeniile. (…) Romania si-a pastrat padurile, peisajele rurale si modele de agricultura sustenabila. In continuare aici sunt numeroase specii care au disparut in Europa sau lume: cu atat mai pretioasa devine. Cu atat mai mult pretuiesc prietenii mei din Romania”, a spus mai regele Charles.

Dupa ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o intalnire cu autoritatile statului, reprezentantii societatii civile si Corpul Diplomatic.

Primirea de la Cotroceni este singurul eveniment oficial din programul Regelui Charles al III-lea in Romania, acesta aflandu-se in vizita privata in tara noastra.

„Se implinesc 25 de ani de cand regele nostru a vizitat Romania pentru prima data, in 1998, si va fi pentru prima data cand un monarh britanic viziteaza Romania, dar de aceasta data va fi o vizita privata, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Printul de Wales le-a avut in Romania. Intelegem ce inseamna o vizita privata: ca de fiecare data, se va intalni cu presedintele, ca gest de curtoazie. Dupa ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut ca are diverse proiecte in care s-a implicat de-a lungul anilor si vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri si ma astept sa existe asa ceva, cu aceasta ocazie, dar vor fi intalniri private”, a declarat, luni, pentru Agerpres, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Andrew Noble.

Pe 6 mai, Charles al III-lea a fost incoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, precum si al altor 14 tari, inclusiv Canada, Australia si Bahamas, alaturi de regina consoarta Camilla, in cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, dupa ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de catre Consiliul de Ascensiune.

Vineri, Charles al III-lea a inceput o vizita de cateva zile in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: