Regimurile iliberale din Ungaria si Polonia, salvate de razboiul din Ucraina. Judecator: „Asasinarea finala a statului de drept in Polonia are loc in spatele perdelei de fum creata de guvern cu razboiul din Ucraina”

externe

Viktor Orban, santaj, fonduri europene, deblocare, Ungaria

Razboiul din Ucraina sporeste temerile conform carora Uniunea Europeana lasa in plan secund campania sa pentru statul de drept, forul comunitar prioritizand acum unitatea intre statele sale membre in actualul context creat de invazia militara rusa in tara vecina, noteaza joi politico.eu, citata de Agerpres.

In lunile care au precedat lansarea agresiunii militare ruse in Ucraina, Comisia Europeana, bratul executiv al UE, a ridicat tonul la adresa unor tari membre ca Polonia si Ungaria din cauza incalcarii standardelor democratice, fara a ezita sa se adreseze chiar Curtii de Justitie a UE (CJUE).

La jumatatea lunii februarie, CJUE a decis ca taierea fondurilor europene pentru tari membre care incalca statul de drept este justificata.

”Toata lumea este atat de ocupata acum cu criza ucraineana incat nu putem prezice cand vom actiona. Dar intentia este de a face acest lucru cat mai rapid de indata ce conditiile o permit”, a explicat un oficial european.

Acest lucru nu inseamna ca UE isi ocoleste mandatul, au insistat diplomati europeni.

Un reprezentant al Comisiei a precizat ca in cazul Ungariei se lucreaza la o notificare care ar putea activa puterile executivului UE de a taia platile pe termen lung de la bugetul comunitar.

Sefa Comisiei Europene, Ursula ”von der Leyen a avut alte chestiuni de tratat in ultimele doua saptamani. Conditionalitatea (privind acordarea fondurilor europene in functie de respectarea statului de drept) inca se afla pe masa”, a afirmat un reprezentant al Comisiei Europene.

Un purtator de cuvant al executivului UE a precizat ca ”ceea ce conteaza este in special calitatea pentru ca ne putem astepta ca orice masuri pe care le luam sa fie contestate in instanta”.

Insa aceste amanari au tras un semnal de alarma in randul parlamentarilor, magistratilor si mediului academic care se tem ca Budapesta si Varsovia ar putea folosi agresiunea rusa in Ucraina – si dorinta UE de a arata solidaritate pe timp de razboi – ca o acoperire pentru a continua sa submineze propriile democratii.

”Guvernul polonez va folosi acest razboi din Ucraina ca o perdea de fum pentru asasinarea finala a statului de drept in Polonia”, a spus judecatorul polonez Dariusz Mazur, care s-a deplasat la Bruxelles in aceasta saptamana pentru a le descrie reprezentantilor Comisiei starea critica in care se afla sistemul judiciar polonez.

In cei peste doi ani de cand este presedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat ca salvgardarea standardelor democratice este o prioritate centrala a mandatului sau.

Numerosi membri ai Parlamentului European sustin insa ca Polonia si Ungaria ar trebui sa suporte taieri de la bugetul comunitar pentru incalcarea principiilor fundamentale ale democratiei, printre care un sistem judiciar fara interferente politice.

Invazia rusa ”abate atentia in mod clar”, a opinat eurodeputatul ecologist german Daniel Freund.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: