Reglementarile UE legate de mediu au efect. Emisiile de CO2 generate de combustibilii fosili din UE au atins cel mai scazut nivel din anii ’60

pagina verde

panouri fotovoltaice, montate invers, primaria Bacau, Dorel

Uniunea Europeana a pompat cu 8% mai putin dioxid de carbon din combustibilii fosili pe care i-a ars in 2023 fata de 2022, ducand nivelul acestor emisii la cel mai scazut nivel din ultimii 60 de ani, relateaza The Guardian.

Reducerea poluarii cu CO2, care incalzeste planeta, este cea mai abrupta scadere anuala inregistrata pana in 2020, cand guvernele au inchis fabrici si au consemnat la sol zboruri pentru a opri raspandirea Covid-19, potrivit unei analize a Centrului de Cercetare pentru Energie si Aer Curat (Crea).

„Emisiile de CO2 din UE au scazut in sfarsit la nivelurile inregistrate in timpul tineretii parintilor mei, in anii 1960”, a declarat Isaac Levi, analist la Crea. „Cu toate acestea, in ultimii 60 de ani, economia mondiala s-a triplat – ceea ce arata ca schimbarile climatice pot fi combatute fara a renunta la cresterea economica”, a mai spus el.

Mai mult de jumatate din scaderea emisiilor a provenit din utilizarea electricitatii mai putin poluante, potrivit studiului. UE a construit numeroase parcuri fotovoltaice si turbine eoliene in 2023, potrivit datelor din industrie, si a reusit sa produca mai multa energie electrica de la baraje si centrale nucleare care au fost afectate de seceta si de lucrari de reparatii in anul precedent.

„Reducerea cu 8% a emisiilor ar trebui sarbatorita”, a declarat Levi, „dar trebuie sa facem mai mult pentru ca UE sa renunte la combustibilii fosili, sa reducem dependenta fata de state petroliere precum Rusia si, in acelasi timp, sa lasam lumii un loc mai bun pentru generatia urmatoare”, a mai spus el.

UE poarta unele dintre cele mai mari responsabilitati pentru ca a incalzit planeta si a facut ca fenomenele meteorologice extreme sa fie mai violente. Pentru a tine temperaturile sub control, UE a promis sa reduca poluarea cu gaze cu efect de sera cu 55% pana la sfarsitul deceniului, fata de nivelurile din 1990, inainte de a ajunge la emisii nete zero pana in 2050.

Saptamana trecuta, consilierii UE in materie de clima au declarat ca „ritmul reducerilor trebuie sa creasca considerabil” pentru ca blocul comunitar sa isi atinga obiectivul pentru 2030. Potrivit unui raport al Consiliului consultativ stiintific european pentru schimbarile climatice, cele 27 de state membre trebuie sa reduca emisiile de doua ori mai repede decat au facut-o in medie in ultimii 17 ani.

UE a prezentat o lista de 13 recomandari care includ eliminarea urgenta a subventiilor pentru combustibilii fosili, extinderea sistemului european de tarifare a emisiilor pentru a include agricultura si adoptarea legilor finale din cadrul acordului verde european.

„UE a facut progrese mari in ultimii ani pentru a-si consolida cadrul de politici climatice”, a declarat profesorul Ottmar Edenhofer, presedintele comitetului consultativ, cu ocazia publicarii studiului. „Dar atingerea neutralitatii climatice pana in 2050 este o cursa contra cronometru”, a mai spus el.

Sarah Brown, de la grupul de reflectie pentru energie curata Ember, care nu a fost implicat in analiza, a declarat: „Aceasta scadere substantiala a emisiilor, in special in sectorul energetic, arata ca UE isi accelereaza trecerea de la combustibilii fosili riscanti si costisitori. Insa, avand in vedere cresterea preconizata a cererii de energie electrica ca urmare a electrificarii pe scara mai larga in anii urmatori, implementarea surselor regenerabile de energie si eficienta energetica trebuie sa tina pasul”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: