life

Reguli laxe in SUA: „Gruyere” este orice branza cu „gauri mici” si invechita 90 de zile

Denumirea „gruyere” este o eticheta obisnuita pentru branza si nu poate fi rezervat doar pentru produsul fabricat in Franta sau in Elvetia, a decis un tribunal din SUA, potrivit The Guardian.

SUA nu au aceleasi reguli stricte precum Europa cu privire la denumirea de origine a alimentelor, au declarat judecatorii de la Curtea de Apel din Richmond, Virginia, din SUA.

Agentia pentru Alimentatie si Medicamente din Statele Unite stabileste insa niste standarde pentru branza gruyere, cum ar fi existenta unor „gauri mici” sau ca trebuie invechita cel putin 90 de zile. Dar nu stabileste criterii privind originea geografica.

„Branza – indiferent de zona de provenienta – a fost etichetata si vanduta ca gruyere in America de zeci de ani”, a spus instanta. Denumirea se refera la branza produsa atat in Wisconsin cat si in Tarile de Jos, Germania sau Austria, au adaugat ei.

Interprofession du Gruyere, care reprezinta producatorii de lapte si de branzeturi din industria gruyere din Elvetia, si omologii lor din Franta, au cerut ca denumirea sa fie inscrisa in registrul american al marcilor.

Cand Oficiul de Brevete si Marci din SUA a refuzat sa faca acest lucru, grupurile din industrie au intentat un proces si au pierdut la inceputul anului 2022. Judecatorii de la curtea de apel au mentinut decizia instantei inferioare.

Reclamantii elvetieni si francezi „nu pot combate ceea ce este clar: consumatorii de branza din Statele Unite inteleg ca `Gruyere` se refera la un tip de branza, ceea ce face termenul generic”, a spus instanta.

Industria americana a produselor lactate a salutat decizia, in timp ce federatiile elvetiene si franceze de branzeturi au fost dezamagite, a spus avocatul lor.

„Credem ca situatia reala de pe piata din SUA este diferita de cea declarata de curtea de apel si ne vom continua eforturile de a proteja produsul de inalta calitate Gruyere DOP (denumire de origine protejata) in SUA”, a spus avocatul Richard Lehv.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

O oră ago

Super-dronele care vor ajunge in Ucraina din SUA. Sunt inarmate cu mitraliere de 5,56 mm sau cu rachete

SUA vor transfera Ucrainei drone de atac avansate cu arme de foc la bordul lor,…

4 minute ago

Italia interzice „puppy yoga” dupa presupuse maltratari ale catelusilor

Ministerul italian al Sanatatii a decis interzicerea utilizarii catelusilor in studiourile care ofera cursuri de…

4 ore ago

Razboiul sondajelor: CURS sare cu un sondaj in care Firea este foarte aproape de Nicusor Dan. INSCOP o plasase pe Firea pe locul trei

CURS, institut patronat de Iosif Buble (sotul deputatei PSD Diana Tusa), a lansat un sondaj,…

29 de minute ago

„Linie de aparare” la granita cu Rusia. Letonia a inceput sa sape santuri anti-tanc si instaleaza „dinti de dragon”

Letonia a inceput sa sape santuri antitanc de-a lungul granitei sale cu Rusia si Belarus,…

3 ore ago

China a lansat o misiune istorica pentru a colecta esantioane de sol de pe partea indepartata a Lunii

China a lansat, vineri, o nava spatiala fara echipaj intr-o misiune de aproape doua luni…

4 ore ago