Remus Pricopie, rector SNSPA: „Piedone nu este primul in Bucuresti, sondajele sunt manipulate in mod deliberat. Alianta PSD-PNL nu-si poate permite sa piarda competitia Bucuresti”

analize

Remus Pricopie, interviu, alegeri prezidentiale, candidat, PSD-PNL, USR, Schengen

In ciuda numeroaselor runde de discutii din ultimele saptamani, PSD si PNL inca nu au reusit sa ajunga la un consens privind candidatul – sau candidatii – coalitiei la alegerile locale de la Bucuresti. S-au rostit numeroase nume, s-au facut propuneri care de care mai traznite, dar o decizie nu a fost inca luata. Pentru a avea o fotografie de moment cat mai precisa, am solicitat opinia unui bun cunoscator al politicii bucurestene, Remus Pricopie, rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.

PSD si PNL au stabilit destul de repede lista pentru europarlamentare, punand in capul ei o independenta agreata de presedintele Klaus Iohannis. De ce nu se poate ajunge la o solutie similara si in privinta candidaturii la Primaria Generala?

Legat de lista de candidati pentru europarlamentare, as vrea sa fac doua observatii. Prima, eu nu am vazut o lista finala, oficiala, prin urmare nu cred ca aceasta decizie a fost deja adoptata. Singurele declaratii ale partidelor (PSD – PNL) pe acest subiect sunt cele referitoare la Ramona Chiriac, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, care ar urma sa deschida lista. A doua observatie: nu cred ca presedintele Klaus Iohannis este implicat in acest proces, nici macar in legatura cu persoana care ocupa prima pozitie. De multe ori se cauta explicatii simple, de tipul „Asa a zis Iohannis!”. In opinia mea, cel putin in acest caz, aceasta afirmatie nu corespunde realitatii.

In ceea ce priveste „solutia candidaturii la Primaria Generala”, cred ca este un proces firesc de analiza si dezbatere, in interiorul coalitiei PSD-PNL. Daca am fi vorbit despre candidaturi separate, candidatii ar fi fost deja stabiliti: Firea, PSD, respectiv Burduja, PNL. Cum insa se doreste un candidat care sa fie agreat de electoratul ambelor partide si care, daca se poate, sa obtina sustinerea si a celor care sunt in afara acestor doua bazine electorale, procesul de identificare a unui nume potrivit este ceva mai complicat.

Totusi, ar trebui sa mai vedem un aspect: democratia inseamna dezbatere. Daca sefii celor doua partide ar fi anuntat acum 3-4 saptamani un nume, fara discutii in partid, fara cercetari sociologice, fara negocieri in coalitie, imediat ar fi inceput discursul de tip conspirationist: „Totul a fost decis de un grup de 3-4 persoane, departe de ochii lumii!”. Pe de alta parte, daca se parcurge un proces deliberativ, asa cum se intampla acum, iar nu este bine si se pune imediat eticheta de „incapacitate politica” a coalitiei, ceea ce, evident, nu este adevarat.  Eu cred ca trebuie sa avem rabdare. Subiectul, cu siguranta, va fi clarificat in cateva zile sau in cel mult 1-2 saptamani.

Dar nu este deja tarziu?

Nu. In 2000, Traian Basescu si-a anuntat intentia de a candida pentru Primaria Bucurestiului cu numai cateva zile inainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor. In 2004, a procedat la fel pentru pozitia de Presedinte al Romaniei.

La alegerile locale din 2008, PSD l-a sustinut oficial pe Cristian Diaconescu si neoficial pe Sorin Oprescu – care a si castigat pana la urma. Este posibila repetarea scenariului in 2024, cu PSD si PNL sustinand oficial un candidat comun, dar neoficial pe primarul Sectorului 5, Cristian Piedone, creditat in sondaje cu cele mai multe sanse de a-l invinge pe Nicusor Dan?

Revenim la subiectul „sondaje”. Piedone NU este primul in sondaje. Din pacate, de multe ori, sondajele sunt manipulate in mod deliberat, pentru a favoriza o anumita optiune sau alta. Nu exclud ca inclusiv Nicusor Dan sa aiba interes sa-l prezinte pe Cristian Popescu Piedone pe primul loc, numai pentru a mobiliza electoratul educat, responsabil din Bucuresti, adica acel electorat despre care se presupune ca nu ar vota un primar care are probleme grave cu limba romana si care considera ca, pentru a gestiona Bucurestiul, nu este nevoie de prea multa „intelectualitate”.

Iar de aici se desprind mai multe probleme de fond. In primul rand, suntem pe un traseu discursiv total gresit. In loc sa folosim aceasta perioada pentru a vorbi despre viitorul Bucurestiului, despre cum vrem noi sa arate acest oras maine, poimaine si in anii care vor urma, discutam (iar) despre persoane. La fel procedam si in legatura cu alegerile prezidentiale: pare ca nu ne intereseaza TARA si posibilele proiecte de dezvoltare, dar ne intereseaza cine castiga competitia electorala – Ciolacu, Ciuca, Drula, Simion, Puric, Diaconu sau Geoana. In perioada asta ar fi de preferat sa analizam de ce Bucurestiul a pierdut competitia cu Clujul, Iasul, Craiova, Timisoara, Brasovul sau Constanta, la aproape toate capitolele: curatenie, spatiile verzi, reabilitarea cladirilor istorice, disciplina in constructii, traficul, poluarea, sanatatea, educatia, dimensiunea culturala etc. Cum explicam faptul ca Bucurestiul a ramas in urma, ca nu se ridica la statutul de „capitala europeana”, ca nu este in stare sa rezolve problema relatiei dintre Primaria Generala si primariile de sector, ca nu avem un concept functional pentru Zona Metropolitana Bucuresti-Ilfov. Sigur, pentru Piedone importante sunt florile si pietele, pentru care, probabil, asa cum spune chiar el, nu ai nevoie de prea multa „intelectualitate”. Pentru marea majoritate a locuitorilor din Bucuresti-Ilfov, insa, adevaratele probleme sunt cele de mai sus.

Iar de aici deriva o alta tema majora: care ar trebui sa fie „portretul robot” al primarului general al Capitalei. Tot timpul am mers pe logica „cine sa nu fie”. In 2020, s-a cultivat ideea ca Firea nu este buna. OK, dar cum ar trebui sa fie primarul, indiferent de numele lui? Este bun Nicusor Dan? Cred ca bucurestenii fara apa calda sau cei care merg prin parcurile Bucurestiului, care arata destul de salbatic, au deja o pozitie ferma ca NU. „Sarac si cinstit” sunt atribute suficiente pentru a vota o persoana? Mai conteaza daca este si priceput, capabil sa raspunda la telefon, sa semneze documentele administrative in termenul prevazut de lege, sa aiba capacitatea sa inteleaga temele secolului XXI – de exemplu, „orasul inteligent” –, care se implementeaza deja in alte orase ale tarii, dar nu si in Bucuresti?

Eu cred – adica sper – ca asta cauta acum coalitia. Daca nu suntem in stare sa dam un primar cu viziune, pentru un oras – capitala, adica NU numai un primar pentru bucuresteni, ci un primar pentru Capitala Romaniei –  statut la nivelul caruia, din pacate, Nicusor Dan nu s-a ridicat –, atunci inseamna ca avem o problema serioasa. Legat de comparatia cu momentul 2008 – PSD/Diaconescu/Oprescu – in opinia mea, in acest moment, alianta PSD-PNL nu-si poate permite sa piarda aceasta competitie. Pierderea alegerilor la Bucuresti ar pune sub semnul intrebarii capacitatea coalitiei de a gestiona alegerile prezidentiale, iar apoi pe cele parlamentare.

Voci din PSD si PNL sustin ca atat Marcel Ciolacu, cat si Nicolae Ciuca, refuza sa-i sprijine pe Gabriela Firea, respectiv pe Sebastian Burduja, de teama ca acestia le-ar putea lua candva locul. Cum comentati aceasta ipoteza?

Nu cred in aceasta interpretare. Ca sa ajungi presedinte de partid ai nevoie de mult mai mult decat sa castigi alegerile in Bucuresti. Sunt ecuatii interne de partid, influentate de multi alti factori.

In 2004, Traian Basescu a candidat la Primarie sub deviza „Dati-mi un consiliu” – intrucat in primul mandat Consiliul General ii fusese ostil. Alegatorii de dreapta s-au mobilizat si au permis Aliantei DA sa aiba majoritatea in Consiliu. In prezent, de cateva saptamani, consilierii PSD si PNL s-au unit si resping tot ce propune Nicusor Dan, sabotand voit functionarea Primariei Generale. Ar putea aceasta atitudine a lor sa provoace, ca in 2004, o reactie de furie la nivelul electoratului de dreapta si, implicit, rezultate mai bune pentru Dreapta Unita?

Nicusor Dan nu are – si nu a avut niciodata – forta lui Traian Basescu. Repet: a castigat in 2020 pe fondul reactiei impotriva Gabrielei Firea, nu pe baza atributelor sale de politician/manager. Daca va exista un candidat puternic din partea aliantei PSD-PNL, Nicusor Dan nu va castiga un nou mandat. Pe de alta parte, azi, principala problema a lui Nicusor Dan nu este cine-i vor fi adversarii, „inamicii politici”, in aceasta competitie electorala, ci cum va gestiona el relatia cu bucurestenii fara apa calda, respectiv cu cei nemultumiti de cum arata orasul, dupa patru ani de mandat. Acesti „inamici” sunt mult mai duri!

In ceea ce priveste distributia votului pentru Consiliul General, o sa avem, in principal, ponderea celor trei partide mari, pe Bucuresti, adica PSD si PNL vor asigura, in mod confortabil, majoritatea.

Desi s-a declarat pana acum „fidela” PSD, Gabriela Firea pare decisa sa candideze cu orice pret, chiar si sfidand decizia partidului. In aceste conditii, ar putea fi ea factorul decisiv care sa-l faca pe Nicusor Dan primar, prin divizarea voturilor stangii?

Gabriela Firea este o persoana ambitioasa si inteligenta. Poate ca ambitia o va mana sa candideze, dar inteligenta ii va spune ca nu este cel mai intelept lucru pe care il poate face, in aceasta situatie. De asemenea, Gabriela Firea a dat dovada si de foarta multa rabdare. Acestea sunt atribute importante ale unui politician experimentat. Prin urmare, nu cred ca va candida.

In ceea ce-l priveste pe Piedone, desi nu ii atribui aceleasi calitati, cred ca, in final, va intelege ca o candidatura individuala sau sustinut de AUR nu-i va aduce succes. In final, va ramane primar la Sectorul 5, iar fiul sau – posibil – parlamentar si in legislatura urmatoare. Cred ca este tot ce poate obtine, in acest context.

In momentul de fata, Nicusor Dan este una dintre cele mai credibile figuri ale dreptei. In conditiile penuriei de lideri credibili cu care se confrunta intregul spectru politic romanesc il vedeti candidand – in 2024 sau mai tarziu – si la presedintie, pe modelul Traian Basescu?

Am raspuns mai sus: Nicusor Dan nu este Traian Basescu. Nu are calitati de lider, asa cum sustin unii, iar un eventual succes la Bucuresti, pe care eu il vad posibil numai in situatia in care alianta PSD-PNL muta fundamental gresit, nu ar fi suficient pentru a se califica in cursa pentru Cotroceni. In plus, Catalin Drula este deja in campanie pentru alegerile prezidentiale, din partea ADU. Nu-l vad retragandu-se, nici in situatia in care i se spune ferm, din partea colegilor si consultantilor sai politici, ca va pierde.

Prin urmare, Nicusor Dan ar putea candida la alegerile prezidentiale numai ca independent, fara sprijin politic, adica modelul pe care-l testeaza acum Mircea Geoana, model pe care eu personal nu-l creditez cu sanse. Da, este adevarat ca cercetarile sociologice indica faptul ca un independent ar fi dorit de cetateni, pentru pozitia de Presedinte al Romaniei, dar nu poti fi „independentul nimanui”. Mecanismele constitutionale si electorale pentru Cotroceni sunt atat de complicate – si este firesc sa fie asa – incat un independent, fara sustinerea unui partid sau, de preferat, a unei aliante mai largi, nu are sanse reale. Pozitia de Presedinte al Romaniei face parte dintr-o arhitectura politica, definita de Constitutie si legile tarii, care implica interactiune si colaborare cu alte institutii fundamentale ale sistemului nostru democratic, inclusiv cu partidele politice, parlamentul, guvernul, autoritatile locale, societatea civila etc.

Statutul de „impartial” – sau „independent” – al Presedintelui este cerut de Constitutia Romaniei, dar asta nu inseamna nici „izolat” de ceilalti actori politici si nici „impotriva” acestora. Sunt nuante constitutionale pe care cetatenii le inteleg destul de bine, pentru ca sunt elemente de bun simt: o tara nu se conduce „impotriva cuiva”, ci „impreuna cu” toti cei – sau cei mai multi dintre cei – care traiesc in aceasta tara. In 2024, tema centrala de campanie va fi unitatea, nu discursul antisistem, exersat deja, fara prea mult succes, de AUR. Sunt convins ca timpul va confirma aceasta abordare!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: