Reorganizarea teritoriala ar trebui supusa referendumurilor locale, crede senatorul UDMR Cseke Attila: „Statul trebuie sa creeze mecanisme”

news

Fostul ministru al Dezvoltarii, Cseke Attila, a precizat, la o conferinta pe tema administratiei publice din Romania, care a avut loc la Bucuresti in organizarea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la sfarsitul saptamanii trecute, ca reorganizarea administrativa trebuie sa aiba la baza criterii viabile care sa ia in considerare si factorii geografici, economici, traditiile si apartenenta la regiunile istorice ale oamenilor.

„Este un proces amplu, care poate dura cativa ani, si este nevoie de referendum local pentru a fi adoptata. Cel mai mare pericol pe care noi il vedem este ca aceasta reorganizare sa fie facuta in mod grabit si haotic. Tot ceea ce s-a decis de pe o zi pe alta in Romania s-a adeverit a fi gresit pe termen mediu si lung”, a spus senatorul UDMR.

Reorganizarea trebuie pornita de la faptul ca „administratia locala este un serviciu public.”

„Si administratia centrala este un serviciu public. La fel cum este sistemul de invatamant sau cel sanitar. Nimeni nu se asteapta de la o scoala sa produca profit. Scopul unui spital este sa se ocupe de pacienti, nu de profit. Scolile, spitalele si administratia publica nu sunt firme”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. „Astazi avem 2390 de comune sub 5000 de locuitori. Avem trei judete in Romania care nu au astazi nicio comuna cu peste 5000 de locuitori: Caras-Severin, Hunedoara si judetul Olt. Adica, in trei judete, toate comunele ar trebui – daca am gandi doar pe baza acestui criteriu n.n. – reorganizate.”

Din 3228 de UAT-uri, doar 47 si-ar acoperi toate cheltuielile din venituri proprii

„In ceea ce priveste criteriul referitor la acoperirea cheltuielilor cu personalul si de functionare pe baza veniturilor proprii, aici avem o situatie pe care eu am mai expus-o: cifrele sunt importante, ca sa stim de unde pornim. Nu pentru ca vrem sa sugeram ceva, ci pur si simplu de la aceste cifre trebuie pornite anumite tipuri de discutii si ajustate anumite lucruri, pe bugetul de stat executat 2022″. Dar, „cand vorbim de cheltuieli de personal si luam si cheltuielile de functionare, adica de bunuri si servicii, atunci vom avea surpriza sa vedem ca din 3228 de UAT-uri astazi existente in Romania, doar 47 isi acopera din venituri proprii toate aceste cheltuieli. Adica, daca am lua strict acest criteriu si am zice: maine toate UAT-urile care din venituri nu-si pot acoperi cheltuielile de functionare si cheltuielile salariale, ar ramane doar 47. Avem un singur municipiu din 102, opt orase din 216 si 38 de comune din 2862. Daca reducem sau extindem acest criteriu si spunem ca din taxe si impozite locale – sa se acopere toate aceste cheltuieli n.n. -, atunci ajungem la 863 de UAT-uri care isi pot suporta din propriile venituri aceste cheltuieli cu personalul. Defalcat: un singur consiliu judetean, din cele 41 si 61 de municipii din cele 102 si 81 de orase din cele 216 si 720 de comune din cele 2862. Sunt cateva cifre care se bazeaza pe ceea ce a fost in 2022, executat pe bugetele autoritatilor locale”, a mai spus fostul ministru UDMR al Dezvoltarii, senatorul Cseke Attila.

El a mai subliniat ca „trebuie continuat drumul pe care Romania a pasit in 2022, cand Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a elaborat doua legi importante, cel al consortiilor administrative si cel al zonelor metropolitane”. „Aceste doua acte normative ofera posibilitatea legala pentru autoritatile publice locale de a coopera pentru a gasii solutii la problemele cu care nu se pot confrunta singure. Este nevoie si acum de cooperare intre autoritatile publice locale. Statul trebuie sa creeze mecanisme prin care acest proces de reorganizare administrativa sa poata porni de jos”, a mai spus Cseke Attila. Apoi, „masurile de reorganizare administrativ-teritoriala trebuie supuse referendumurilor locale”, a incheiat acesta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: