externe

Represaliile Moscovei contra firmelor straine care au parasit Rusia. „Taxa de iesire” de 10%, pierderile firmelor depasesc 107 miliarde de dolari

Totalul combinat al pierderilor companiilor straine care au iesit din Rusia de la inceputul invaziei Ucrainei, in 2022, a depasit 107 miliarde de dolari, a anuntat Reuters, citand analize ale situatiilor financiare ale companiilor.

Dupa lansarea invaziei asupra Ucrainei, Rusia a inregistrat un exod al companiilor occidentale reticente sa contribuie la economia tarii si la efortul de razboi. In acelasi timp, multe altele au ramas sau s-au intors dupa o pauza.

Desi Kremlinul nu a putut face mare lucru pentru a le impiedica sa plece, a impus cerinte stricte de iesire, inclusiv aprobarea din partea unei comisii guvernamentale speciale, o reducere de 50% din vanzari si o „taxa de iesire” in valoare de cel putin 10% din veniturile obtinute din vanzare. Reuters a relatat ca aceste masuri au adus Kremlinului cel putin 385 de milioane de dolari numai de la inceputul anului 2024.

Masurile de iesire, combinate cu reducerile de valoare, veniturile pierdute si alti factori, explica aceasta cifra uluitoare, a constatat Reuters. De asemenea, guvernul rus a confiscat pur si simplu active apartinand filialelor unor companii occidentale care opereaza in Rusia.

Actiunile intreprinse impotriva companiilor au fost vazute ca o forma de represalii din partea Rusiei pentru inghetarea de catre Occident a aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele bancii centrale rusesti de la inceputul invaziei.

Washingtonul, Bruxelles-ul si Kievul discuta de mult timp despre modalitatile legale de canalizare a acestor fonduri pentru a sprijini eforturile de reconstructie ale Ucrainei, dar nu au finalizat inca un plan. Exista preocupari suplimentare legate de faptul ca confiscarea fondurilor ar putea provoca noi represalii.

In acelasi timp, UE a inaintat o propunere de a utiliza profiturile generate de fondurile inghetate pentru a cumpara arme pentru Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Spania la extreme: Cel mai lung si cel mai scurt nume de localitate

Spania are onoarea de a avea cel mai lung nume de localitate din UE si…

55 de secunde ago

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe terorista siriana care a comis un atentat cu bomba din noiembrie 2022 la 1.790 de ani de inchisoare

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe principala autoare a atentatului mortal cu bomba comis…

15 minute ago

Ministrul israelian al Securitatii Nationale, Ben-Gvir, a fost ranit intr-un accident rutier, dupa ce masina in care se afla s-a rasturnat – VIDEO

Ministrul israelian de extrema-dreapta al Securitatii Nationale, Itamar Ben-Gvir, a fost ranit usor si transportat…

45 de minute ago

Israelul anunta Egiptul ca va da o „ultima sansa” acordului privind ostaticii, inaintea lansarii atacului asupra orasului Rafah

Israelul vede cele mai recente eforturi de a obtine o incetare a focului si un…

59 de minute ago

Pelerinaj de Florii pe strazile Bucurestiului. Procesiunea va incepe astazi la orele 16.00 de la Manastirea Radu Voda

Arhiepiscopia Bucurestilor va organiza sambata, in Bucuresti, Pelerinajul de Florii, la care vor participa ierarhi,…

2 ore ago