externe

Alegeri locale cu miza mare in Turcia, Erdogan incearca sa obtina controlul asupra Istanbulului si capitalei Ankara

La cateva zile pana la alegerile locale din Turcia, expertii juridici instruiesc mii de observatori electorali voluntari cu privire la regulile de care vor avea nevoie pentru a preveni fraudele, relateaza Associated Press.

Votul de duminica din cele 81 de provincii ale Turciei va determina cine controleaza localitatile, de la municipalitati importante pana la mici districte si sate.

Avand in vedere ca se asteapta ca alegerile pentru primariile din Istanbul si din alte orase mari sa fie stranse, observatorii se tem ca unele partide ar putea incerca sa falsifice rezultatele si ca invinsii ar putea pune la indoiala rezultatul. Observatorii voluntari neplatiti ar putea fi decisivi pentru rezultat.

In 2019, partidul presedintelui Recep Tayyip Erdogan s-a folosit de acuzatii de nereguli pentru a forta reluarea alegerilor in Istanbul, dupa ce candidatul opozitiei Ekren Imamoglu a castigat primaria.

Observatorii independenti au declarat la momentul respectiv ca nu existau dovezi de frauda la o scara suficient de mare pentru a afecta rezultatele alegerilor, iar cursele pentru primari de district, adunari municipale si administratori de cartier care au fost castigate in cea mai mare parte de partid nu au fost contestate. Imamoglu, care isi adjudecase victoria cu o diferenta mica, a castigat alegerile repetate cu o marja mai mare.

Acum, Erdogan, in varsta de 70 de ani, incearca sa recastige orase mari precum Istanbul si capitala Ankara, unde Partidul sau Justitie si Dezvoltare, AKP, a pierdut in fata opozitiei in 2019.

Cea mai urmarita cursa este cea din Istanbul, un oras cu 16 milioane de locuitori, unde Imamoglu se afla la egalitate de puncte cu Murat Kurum de la AKP. In calitate de lider al unui oras care reprezinta aproape o cincime din populatia tarii, Imamoglu este vazut ca un posibil contracandidat la presedintie. Erdogan insusi si-a inceput cariera politica in calitate de primar al Istanbulului.

Mentinerea oraselor cheie este importanta pentru Partidul Republican al Poporului, pro-secular si de centru-stanga, CHP, al lui Imamoglu. O alianta de opozitie formata din sase partide pe care acesta a condus-o candva s-a dezintegrat dupa ce a pierdut cursa prezidentiala in fata lui Erdogan la alegerile de anul trecut. Aceasta infrangere a venit in ciuda unei crize profunde a costului vietii si a acuzatiilor ca guvernul a gestionat gresit raspunsul la cutremurul devastator.

O victorie a lui Erdogan l-ar motiva sa faca presiuni pentru o noua constitutie care ar reflecta viziunile sale conservatoare si i-ar permite sa guverneze dincolo de sfarsitul mandatului actual, in 2028, spun analistii.

Observatorii electorali voluntari joaca un rol vital pentru a se asigura ca alegerile cu miza mare se desfasoara in mod corect.

„Numararea fiecarui vot va fi cruciala”, a declarat Berk Esen, profesor asociat la Universitatea Sabanci din Istanbul.

„Vor fi multe provocari pentru procesul de numarare a voturilor, in special in bastioanele AKP din Istanbul. Daca CHP nu are un numar suficient de voluntari, s-ar putea sa vedeti intr-adevar multe tulburari”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

O britanica in varsta de 82 de ani a ramas somera pentru prima oara in viata ei, dupa ce magazinul unde lucra din 1956 s-a inchis

O pensionara care a lucrat in acelasi magazin de incaltaminte Clarks timp de 68 de…

6 minute ago

Die Welt: Rusia si Ucraina au fost la un pas de a ajunge la un acord de pace, in primavara lui 2022

Publicatia germana Die Welt scrie ca un acord de pace ar fi putut fi semnat la…

19 minute ago

Ceasul de aur purtat de cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului va fi vandut la licitatie

Un ceas de aur purtat de John Jacob Astor IV, membru al bogatei familii Astor…

25 de minute ago

Aventurile velierului Belem, nava monument national care va aduce flacara olimpica in Franta

Misiunea de a transporta flacara olimpica din Grecia in Franta a fost incredintata velierului Belem,…

49 de minute ago

Nou record mondial: un barbat din Ghana a imbratisat 1.123 de copaci intr-o ora, pentru a creste constientizarea protejarii mediului

Un barbat din Ghana care studiaza silvicultura in statul american Alabama a stabilit un record…

49 de minute ago

Nou scandal de proportii la AUR: candidatul la primaria sectorului 6 si-a dat demisia din partid si afirma ca „AUR e o iluzie dirijata de un Gunoi!”

Desemnat in luna martie de AUR drept candidat la Primaria Sectorului 6, Valentin Florea si-a…

2 ore ago