life

Ceasul de aur purtat de cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului va fi vandut la licitatie

Un ceas de aur purtat de John Jacob Astor IV, membru al bogatei familii Astor si cel mai bogat om de la bordul Titanicului, este scos, sambata, la vanzare, la o licitatie de suveniruri provenite de pe nava, potrivit CNN.

Astor a fost unul dintre cei aproximativ 1.500 de oameni care au murit cand Titanicul s-a scufundat pe 15 aprilie 1912, dupa ce a lovit un aisberg. Sotia sa insarcinata, Madeleine, a supravietuit.

Ceasul se numara printre o serie de articole notabile oferite la casa de licitatii Henry Aldridge & Son din Wiltshire, Anglia, inclusiv valiza in care era tinuta vioara la care a cantat seful orchestrei cand nava s-a scufundat, dar si un registru de buzunar care documenteaza calatoriile programate ale Titanicului.

Vioara a fost vanduta cu 1,7 milioane de dolari prin aceeasi casa de licitatii in 2013 si este cel mai scump obiect de pe nava vandut vreodata.

Ceasul este de asteptat sa aduca intre 100.000 si 150.000 de lire sterline, iar valiza intre 100.000 si 120.000 de lire, potrivit lui Andrew Aldridge, directorul casei de licitatii Henry Aldridge. Licitatia incepe sambata, 27 aprilie, la pranz.

Ceasul a fost printre efectele personale gasite asupra cadavrului lui Astor dupa scufundarea Titanicului, printre care butoni de aur, un inel cu diamante, bani si o carte de buzunar, potrivit casei de licitatii.

Dupa recuperarea trupului lui Astor, bunurile au fost trimise fiului sau, Vincent Astor, care a restaurat complet ceasul pentru ca acesta sa functioneze. In 1935, Vincent a oferit ceasul cadou la botezul fiului lui William Dobbyn IV, secretarul executiv al lui John Jacob Astor, potrivit casei de licitatii.

Familia Dobbyn a pastrat ceasul pana la sfarsitul anilor 1990, cand a fost scos la licitatie.

Un colectionar anonim din Statele Unite a cumparat ceasul la aceasta licitatie si este vanzatorul actual. De atunci, a fost expus in mai multe muzee.

„Deci, stiti, de-a lungul timpului, milioane de oameni l-au vazut, ceea ce este fabulos”, a spus Aldridge.

La licitatia de sambata sunt oferite si butonii lui John Jacob Astor IV si planul de cazare la clasa I de pe Titanic. Se asteapta ca butonii sa se vanda intre 5.000 si 8.000 lire sterline, iar planul de cazare intre 20.000 si 30.000 lire sterline.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Simion si Neamtu s-au dus la curtea lui Gigi Becali sa-i ceara bani. Replica bogatasului: „Am dat bani si PSD-ului”

Liderul AUR, George Simion, si Mihail Neamtu l-au vizitat joi pe Gigi Becali la palatul…

2 ore ago

Ucraina a lovit la 1.500 km distanta o rafinarie a Gazprom: „O drona cu raza lunga de actiune ‘a facut o vizita’ in republica Baschiria”

Un atac ucrainean cu drona a vizat o rafinarie rusa din republica Baschiria, situata la…

O oră ago

Zaharova, delir: „Din punct de vedere istoric, limba moldoveneasca este mai veche decat limba romana”. Maia Sandu, acuzata de „nazism”

Politica presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabila cu experimentele celui de-al Treilea Reich in…

3 ore ago

Coalitie guvernamentala cu extrema dreapta in Croatia. Conservatorii ii aduc la putere pe AUR-istii locali

Conservatorii la guvernare ai Croatiei au facut miercuri un pas important, formand o coalitie cu…

2 ore ago

„Nemurirea digitala”. Invierea digitala a mortilor cu ajutorul AI ridica preocupari etice

Progresele AI deschid calea pentru o noua oportunitate de reconectare cu cei dragi care au…

3 ore ago