externe

Die Welt: Rusia si Ucraina au fost la un pas de a ajunge la un acord de pace, in primavara lui 2022

Publicatia germana Die Welt scrie ca un acord de pace ar fi putut fi semnat la cateva saptamani dupa inceperea invaziei Rusiei in Ucraina. Conditiile pentru a pune capat razboiului atunci au fost precizate intr-un proiect de acord de 17 pagini pe care partile l-au convenit la 15 aprilie 2022.

Rusia a cerut neutralitate din partea Ucrainei si o limitare a numarului de trupe, arme, echipamente si avioane. Teritoriile ocupate atunci urmau sa ramana in proprietatea Rusiei. Die Welt a precizat ca imediat dupa inceperea razboiului de amploare, partile rusa si ucraineana au inceput negocierile pentru a pune capat actiunilor de lupta. Moscova a incercat sa forteze Kievul sa se predea la masa negocierilor.

In acest tratat, Ucraina s-a angajat sa mentina „neutralitatea permanenta”. Prin aceasta, Kievul renunta la orice apartenenta la aliante militare. Astfel, aderarea tarii la NATO ar fi fost exclusa. Ucraina a fost de acord sa nu „primeasca, sa produca sau sa achizitioneze” niciodata arme nucleare, sa nu permita intrarea in tara a armelor si trupelor straine si sa nu acorde acces la infrastructura sa militara, inclusiv la aerodromuri si porturi maritime, niciunei alte tari.

In plus, Kievul trebuia sa se abtina de la efectuarea de exercitii militare cu participare straina si de la participarea la orice conflict militar. Potrivit articolului 3 din document, nimic nu impiedica in mod explicit Kievul sa devina membru al UE.

Ca raspuns, Rusia a promis ca nu va mai ataca Ucraina. Pentru a oferi Kievului aceasta asigurare, Moscova a fost de acord ca toti cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, care sunt Statele Unite, Marea Britanie, Franta, China si Rusia, sa ofere Ucrainei garantii de securitate cuprinzatoare. La articolul 5 din proiectul de tratat, Kievul si Moscova au convenit asupra unui mecanism care aminteste de prevederile NATO privind asistenta.

In cazul unui „atac armat impotriva Ucrainei”, tarile garante ar fi obligate sa ofere Kievului sprijin in dreptul sau la autoaparare, consacrat in Carta ONU, in termen de maximum trei zile. Aceasta asistenta ar putea fi oferita printr-o „actiune comuna” a tuturor sau a unora dintre puterile tarilor garante. Tratatul trebuia sa fie ratificat de fiecare stat semnatar in conformitate cu dreptul international.

Cu toate acestea, garantiile de securitate avute in vedere in primavara anului 2022 ar fi necesitat aprobarea Statelor Unite, a Chinei, a Marii Britanii si a Frantei intr-o a doua faza. De asemenea, Rusia dorea sa includa Belarusul, iar Kievul dorea sa includa Turcia. Dar primul obiectiv al negociatorilor a fost de a crea unitate intre Kiev si Moscova, astfel incat textul sa poata fi folosit ca baza pentru negocieri multilaterale.

Crimeea si portul Sevastopol urmau sa fie excluse din garantiile de securitate. Procedand astfel, Kievul preda practic controlul peninsulei Rusiei.

Rusia a cerut ca, in cazul unui atac, toate statele garante sa isi dea acordul pentru a activa mecanismul de asistenta. Acest lucru ar fi oferit Moscovei un drept de veto pentru a anula mecanismul de aparare. In plus, Moscova a respins cererea Ucrainei ca statele garante sa poata stabili o zona de interdictie aeriana deasupra Ucrainei in cazul unui atac.

In timpul discutiilor, Rusia si-a semnalat disponibilitatea de a se retrage din Ucraina, dar nu si din Crimeea si din partea din Donbas care urma sa fie exclusa din garantiile de securitate. Putin si Zelenski urmau sa discute direct detaliile retragerii. Acest lucru a fost confirmat pentru Die Welt de doi membri ai delegatiei ucrainene de negociere, independent unul de celalalt.

Die Welt a subliniat ca proiectul de tratat arata cat de aproape au fost Ucraina si Rusia de un posibil acord de pace in aprilie 2022. Dar dupa summitul promitator de la Istanbul, Moscova a inaintat urmatoarele cerinte, cu care Kievul nu a fost de acord.

Dupa cum a aflat Welt de la mai multi diplomati implicati in negocieri, a existat un mare interes pentru acordul din primavara anului 2022. Dupa esecul ofensivei sale asupra Kievului, Rusia s-a retras din nordul Ucrainei si a anuntat ca vrea sa se concentreze pe castigarea de teritorii in est.

Die Welt a citat un membru neidentificat al delegatiei ucrainene: „A fost cea mai buna intelegere pe care am fi putut sa o avem”. Die Welt considera ca, chiar si dupa mai bine de doi ani de razboi la scara larga, acordul pare inca favorabil in retrospectiva. „Ucraina se afla in defensiva de cateva luni si a suferit pierderi grele. Privind in urma, putem spune ca atunci Ucraina se afla intr-o pozitie de negociere mai puternica decat este acum. Daca razboiul s-ar fi incheiat la aproximativ doua luni dupa ce a inceput, ar fi salvat nenumarate vieti.”

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

9 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

7 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

12 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

12 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

12 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

12 ore ago