Represaliile Moscovei dupa ce Germania a interzis canalul de propaganda Russia Today. Programele Deutsche Welle au fost interzise in Rusia
Rusia a ordonat joi inchiderea biroului local al radiodifuzorului international german Deutsche Welle (DW) si oprirea programelor sale, ca represalii pentru interzicerea difuzarii canalului de stiri Russia Today in limba germana, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.
Enumerand ‘masurile de retorsiune’ adoptate de Moscova, Ministerul de Externe rus mentioneaza intr-un comunicat ‘inchiderea biroului’ local al Deutsche Welle, ‘retragerea acreditarilor pentru toti angajatii’ biroului si ‘intreruperea emisiunilor’ pe teritoriul Rusiei.
Potrivit aceluiasi comunicat al MAE rus, sunt prevazute sanctiuni si impotriva ‘reprezentantilor structurilor de stat si publice germane implicate in restrictionarea difuzarii RT ‘ in Germania.
Diplomatia rusa anunta totodata lansarea unei proceduri pentru declararea Deutsche Welle drept ‘agent al strainatatii’, un calificativ dezonorant si controversat ce a fost aplicat deja mai multor media ruse critice la adresa puterii de la Moscova.
MAE rus mai precizeaza ca aceste masuri constituie doar o ‘prima etapa’ in cadrul actiunilor de represalii ale Moscovei, promitand un alt raspuns ‘in timp util’.
Aceste sanctiuni survin dupa ce autoritatea germana de reglementare in domeniul media (ZAK) a anuntat miercuri ca interzice difuzarea canalului de stiri Russia Today in limba germana (RT DE), lansat pe 16 decembrie si care a primit deja interdictie de difuzare prin satelit, folosind in schimb o licenta sarba.
In timp ce ZAK sustine ca ‘autorizatia necesara’ pentru difuzarea RT.DE nu a fost ‘nici ceruta, nici acordata’, Moscova considera ca respectivele masuri au la baza ‘considerente politice’, venind intr-un context de tensiuni intre Rusia si Occident.
Inaugurat in 2005 sub numele de ‘Russia Today’, canalul RT, finantat de statul rus, s-a extins cu radiodifuzori si site-uri in mai multe limbi, inclusiv engleza, franceza, spaniola, germana si araba.
Considerat drept un instrument de propaganda al Kremlinului la nivel international, acesta a starnit controverse in mai multe tari.