externe

Republica Centrafricana vrea sa trimita soldati in Ucraina sa lupte pentru Rusia: „Sa luptam impotriva autoritatilor nationaliste ucrainene”

Republica Centrafricana intentioneaza sa trimita „voluntari” care sa lupte pentru Rusia in Ucraina, anunta un analist militar din aceasta tara.

Analistul militar a prezentat imagini cu un grup de militari care anunta ca vrea sa mearga in Ucraina: „Fortele centrafricane isi exprima disponibilitatea de a merge sa ajute Rusia si soldatii rusi in lupta impotriva autoritatilor nationaliste ucrainene”.

O suta de persoane au participat sambata la Bangui, capitala Republicii Centrafricane, la o manifestatie de sustinere a Rusiei in ofensiva sa impotriva Ucrainei, a relatat AFP, citata de Africa News.

Manifestantii s-au adunat la poalele unei statui, inaugurata la sfarsitul anului 2021 de presedintele Faustin Archange Touadera, reprezentand combatanti rusi care protejeaza o femeie si copiii ei. Multi au fluturat steaguri rusesti si centrafricane in inima capitalei, in apropiere de universitate.

Confruntat cu o rebeliune amenintatoare in urma cu mai bine de un an, presedintele Touadera a cerut Moscovei sa ii salveze armata saracita si slab antrenata, iar sute de paramilitari rusi s-au adaugat celor multi altii care au fost prezenti timp de trei ani.

In cateva luni, acestia au respins grupurile armate care ocupau atunci doua treimi din tara si au recuperat marea majoritate a teritoriului.

Dar, potrivit ONU, acest lucru s-a facut cu pretul a numeroase incalcari ale drepturilor omului comise de „mercenarii” din cadrul companiei rusesti de securitate privata Wagner, „masacre” si „executii” de civili.

Manifestantii au afisat pancarte pe care se proclama „Rusia salveaza Donbass”, cu referire la acest teritoriu separatist pro-rus din estul Ucrainei, sau „Rusia si Africa Centrala impotriva nazismului” si „Este vina NATO”.

In timpul votului de miercuri, in cadrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite, a unui text care „cere Rusiei sa inceteze imediat utilizarea fortei impotriva Ucrainei”, Republica Centrafricana s-a abtinut.

„Suntem aici pentru a acorda sprijinul nostru de neclintit Rusiei in acest razboi. Cred ca acesta a fost impus Rusiei de catre Occident”, a declarat pentru AFP Blaise-Didacien Kossimatchi, membru al platformei Galaxie Nationala, una dintre asociatiile care organizeaza manifestatia si care denigreaza in mod regulat Franta, o fosta putere coloniala, si ONU.

„NATO a vrut sa isi instaleze baza militara in Ucraina pentru a ataca Rusia”, a continuat el.

La sfarsitul lunii februarie, Franta si Statele Unite i-au acuzat pentru prima data in Consiliul de Securitate al ONU pe „mercenarii Wagner” ca au „masacrat” si „executat” zeci de civili in ianuarie. Un diplomat rus a negat imediat acest lucru, acuzand Parisul si Washingtonul ca incearca sa „discrediteze” „specialistii” rusi prezenti in Republica Centrafricana.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

17 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

17 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

17 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

8 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

17 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

17 ore ago