Republicanii si democratii din Senatul american au cazut de acord privind acordarea unui ajutor militar de 60 de miliarde de dolari Ucrainei

externe

acord, republicani, democrati, Senat, SUA, ajutor militar, Ucraina, 60 de miliarde de dolari

Senatul SUA a ajuns duminica la un acord intre democrati si republicani pentru a debloca noi ajutoare Ucrainei, precum si Israelului si pentru a inaspri politica migratorie a Statelor Unite, un text pe care care presedintele Joe Biden a cerut sa fie „adoptat rapid”, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Acordul, care care se refera la o finantare totala de 118,3 miliarde de dolari, include un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru efortul de razboi al Kievului in fata invaziei Rusiei si 14,1 miliarde de dolari pentru Israel, potrivit unui rezumat publicat de presedinta Comisiei de credite a Senatului, Patty Murray.

De asemenea, prevede un pachet de 20,2 miliarde de dolari pentru reformele politicii migratorii, subiect de dezbatere acerba intre negociatorii republicani si democrati.

„Am ajuns la un acord bipartizan privind securitatea nationala care include cele mai stricte si mai corecte reforme migratorii din ultimele decenii. Il sustin cu tarie”, a reactionat Joe Biden intr-un comunicat, indemnand Congresul sa „il adopte rapid”.

„Trebuie adus la biroul meu ca sa-l pot promulga imediat”, a adaugat el.

Adoptarea acestui text este insa departe de a fi garantata, tot mai multi republicani din Camera Reprezentantilor opunandu-se trimiterii de noi fonduri Ucrainei.

Statele Unite, de departe principalul sustinator militar al Ucrainei, se lupta de cateva luni sa valideze aceste fonduri, cerute cu insistenta de presedintele Joe Biden si de omologul sau ucrainean, Volodimir Zelenski.

La doi ani dupa inceperea unui razboi care treneaza – si peste 110 miliarde de dolari deja deblocati de Congres -, republicanii, in special, au inceput sa gaseasca factura prea piperata.

Constient de faptul ca sentimentul de urgenta a disparut la Washington de la inceputul razboiului din 2022, presedintele Biden a cerut Congresului in octombrie sa combine cererea sa pentru Ucraina cu alta de ajutor pentru Israel, aliat al Statelor Unite aflat in razboi impotriva gruparii islamiste palestiniene Hamas.

El a dorit sa adauge si o reforma drastica a politicii migratorii a Statelor Unite, un subiect fierbinte din punct de vedere politic, cu atat mai mult in plin unui an electoral.

Pentru a fi adoptat, acest pachet financiar trebuie aprobat de Senat, unde teoretic ar urma sa obtina sprijinul alesilor ambelor partide, apoi de Camera Reprezentantilor. Aici lucrurile se complica. Presedintele acesteia, „speaker”-ul Mike Johnson, un sustinator loial al lui Donald Trump, a avertizat la sfarsitul lui ianuarie ca, in actualul stadiu, orice vot in camera sa privind o noua finantare pentru ajutorul Ucrainei, precum si pentru intarirea frontierei cu Mexicul este „nascut mort”.

De la inceputul conflictului, Kremlinul mizeaza pe declinul ajutorului occidental, iar orice ezitare din partea aliatilor Kievului intareste credinta Rusiei ca pariul sau va fi castigator.

La sfarsitul lui decembrie, Statele Unite au deblocat ultima transa de ajutor militar disponibila pentru Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: