Reuters anunta aplicarea in Romania a unei scheme de jaf de proportii preluata din Malaezia. Liviu Dragnea, actor principal

analize

Agentia de presa Reuters scrie de Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) din Romania ca ar putea deveni o schema de jaf de proportii copiata din Malaezia. Atat in Malezia, cat si in Romania apare umbra Elliott Broidy, fost consultant al lui Donald Trump.

„Acest gen de fonduri dedicate investitiilor interne sufera in general din cauza alocatiilor gresite de resurse sau a coruptiei”, scrie Reuters, citata de g4media.ro.

Reuters da ca exemplu fondul malaezian 1MDB, aflat de doi ani in centrul unui urias scandal de coruptie si spalare de bani. In decembrie 2018, New York Times scria ca procurorii americani au documentat implicarea fostului director adjunct al Comitetului Republican National, Elliott Broidy, intr-o schema de spalare de bani pentru a-l ajuta pe un demnitar din Malaezia sa puna capat unei investigatii a Departamentului de Justitie. Elliott Broidy, fost fundraiser pentru campania lui Donald Trump si cel care l-a invitat in ianuarie 2017 pe Liviu Dragnea la ceremonia de inaugurare a presedintelui Donald Trump, ar fi fost platit pentru actiuni de lobby pe langa Administratia Trump pentru a determina oprirea unei investigatii legate de modul in care demnitarul malaezian a deturnat cateva miliarde de dolari din fondul malaezian 1MDB, arata ziarul american.

Reuters mai arata ca in proiectul de hotarare de guvern pentru infiintarea FSDI se arata ca Ministerul Finantelor a estimat ca bugetul statului va pierde 4,7 miliarde de lei in 2019 din cauza ca dividendele de la companiile de stat vor alimenta capitalul social al FSDI.

Ministerul Finantelor a pus vineri, 8 martie, in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), o societate pe actiuni detinuta de guvern care va reuni actiunile statului la cele mai mari 28 de companii publice sau cu capital partial public. FSDI este initiativa promovata puternic de Liviu Dragnea si prin care PSD vrea sa investeasca in domenii multiple, facand din stat un jucator important in competitia de piata.

Proiectul de HG prevede ca Fondul va putea privatiza companiile pe care le detine fara sa respecte legislatia interna care cere un grad ridicat de transparenta in cazul privatizarilor.

Capitalul social initial al FSDI este in valoare totala de 19,1 miliarde lei, potrivit proiectului de HG.

Principalele companii care vor face parte din FSDI (pe langa pachetele minoritare detinute de stat la Petrom, Telekom, Engie, Eon) sunt Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Portul Constanta, Conpet, Loteria Romana, Cuprumin, Unifarm si Antibiotice SA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: