Revoltele din Franta se potolesc. Ministrul de interne Darmanin, fata in fata cu Senatul

externe

Politia franceza a arestat 16 persoane in noaptea de marti spre miercuri, in legatura cu violenta urbana, a anuntat Ministerul de Interne, indicand o scadere a amplorii tulburarilor care au cuprins suburbiile sarace din Franta, dupa moartea adolescentului impuscat de un ofiter de politie saptamana trecuta, potrivit Reuters.

Moartea pe 27 iunie a lui Nahel M., un adolescent de origine nord-africana, in suburbia pariziana Nanterre, a provocat o revarsare de furie care a dus la nopti de revolte la nivel national si la o represiune puternica a politiei.

La apogeul tulburarilor, in noaptea de vineri spre sambata, politia a arestat peste 1.300 de persoane. Situatia a inceput sa se linisteasca duminica, iar in noaptea de luni spre marti politistii au arestat 81 de persoane, potrivit ministerului.

Revoltele au scos la iveala polarizarea profunda a societatii franceze pe probleme precum integrarea, sau lipsa acesteia, a minoritatilor etnice si religioase si despre modul in care valorile republicii ar trebui intelese in Franta contemporana.

Guvernul si dreapta politica i-au denuntat pe manifestanti si si-au exprimat sprijinul ferm pentru politie, cu putine semne care au evidentiat vreo dorinta de a asculta plangerile conform carora politia discrimineaza minoritatile si poate fi violenta.

In schimb, partidele de stanga si multi cetateni au evidentiat rasismul si marginalizarea cu care se confrunta generatiile de tineri francezi descendenti ai imigrantilor in suburbiile sarace si problema violentei si impunitatii politiei.

Politistul care l-a impuscat pe Nahel este in arest, fiind acuzat de omucidere voluntara.

O campanie de strangere de fonduri pentru familia politistului, lansata de extremistul Jean Messiha, a strans 1,6 milioane de euro, depasind cu mult o strangere de fonduri similara pentru familia lui Nahel.
Messiha si-a inchis apelul GoFundMe pentru familia ofiterului marti seara, dupa un val de plangeri si amenintari cu actiuni legale din partea partidelor de stanga si a familiei lui Nahel, a informat postul TV BFM.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin, cunoscut pentru pozitiile sale dure pe probleme de ordine, a fost invitat, miercuri, sa raspunda la intrebari legate de tulburari in fata unei comisii din Senat.

Ministrul care supravegheaza companiile mici si mijlocii, Olivia Gregoire, a declarat anterior canalului TV France 2 ca peste 1.000 de magazine si intreprinderi au fost afectate in diferite grade de revoltele si vandalismul de saptamana trecuta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: