news

Revolutia blockchain. Opera digitala, vanduta cu 69,3 milioane de dolari de casa de licitatii Christie’s

O opera integral digitala a artistului american Beeple a fost vanduta joi cu 69,3 milioane de dolari de casa de licitatii Christie’s, un record care sta marturie pentru revolutia in curs pe aceasta piata mult timp confidentiala, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Everydays: the First 5,000 Days”, un colaj de desene si animatii realizate zilnic timp de 5.000 de zile la rand, il plaseaza pe Mike Winkelmann, numele real al lui Beeple, printre primii trei cei mai scumpi artisti din lume in viata, pe toate suporturile.

Mike Winkelmann si-a exprimat surprinderea pe contul sau de Twitter dupa inchiderea licitatiei care a durat doua saptamani in total.

Al doilea record: aproximativ 22 de milioane de internauti au urmarit ultimele minute ale licitatiei pe site-ul Christie’s, in cadrul a ceea ce a fost prima vanzare a unei opere integral digitala organizata de catre o importanta casa de licitatii.

In varsta de 39 de ani, Mike Winkelmann era cunoscut pentru proiectele si colaborarile sale digitale, dar inainte de sfarsitul lunii octombrie el nu vanduse niciodata o opera purtand numele sau.

Vanzarea de joi ilustreaza importanta din ce in ce mai mare a unei noi tehnologii de inregistrare digitala a dreptului de proprietate, „blockchain”, utilizata similar pentru criptomonede, considerata o solutie miraculoasa impotriva falsurilor – unul dintre obstacolele in calea dezvoltarii artei digitale. Aceasta face posibila comercializarea operelor – si a aproape orice este imaginabil pe internet, de la albume muzicale la tweet-urile personalitatilor – sub forma „non-fungible token” (NFT).

Acest nume obscur, aparut in 2017, ofera oricarui obiect virtual identitate, autenticitate si trasabilitate teoretic incontestabile si inviolabile.

De aproximativ sase luni de cand „NFT” a intrat in vocabularul unui cerc mai larg de utilizatori de internet, inregistrarile s-au succedat intr-un ritm uluitor si tot mai multi artisti, antreprenori sau colectionari si-au manifestat interesul.

„Artistii folosesc stocarea de date si software-ul pentru a crea arta si a o distribui pe internet de peste douazeci de ani, insa nu a existat (pana acum) un mijloc veritabil de a o detine si a o colectiona”, a comentat Mike Winkelmann, citat intr-un comunicat publicat de Christie’s. „Odata cu NFT, toate acestea s-au schimbat”, a adaugat el.

In opinia sa, „asistam la inceputul unui nou capitol din istoria artei, a artei digitale”.

Arta complet dematerializata contine „la fel de multe know-how, nuante si intentii, ca orice lucru care se poate face pe o panza fizica”, a adaugat el. „Sunt mai mult decat onorat si marcat sa reprezint comunitatea artelor digitale in acest moment istoric”, a mai declarat Mike Winkelmann.

La sfarsitul lunii februarie, o alta lucrare a lui Beeple, „Crossroads”, s-a vandut cu 6,6 milioane de dolari pe platforma Nifty Gateway, specializata in lucrari virtuale. Artistul a primit 10% din aceasta suma, asa cum este practica pe majoritatea platformelor specializate.

O animatie pe care a vandut-o chiar el la sfarsitul lunii octombrie pentru suma simbolica de un dolar, a fost achizitionata recent cu 150.000 de dolari.

Majoritatea obiectelor digitale „NFT” pot fi achizitionate cu criptomonede, asa cum s-a intamplat in cazul operei de arta ale lui Beeple vanduta joi de Christie’s, care a acceptat Ether, una dintre cele mai populare monede digitale.

Dovada a preferintei sale pentru noile tehnologii, Liga profesionista nord-americana de baschet NBA si-a lansat propria platforma „NFT”, Top Shot, care comercializeaza videoclipuri de cateva secunde cu actiuni de joc. In februarie, un clip al unei sarituri a vedetei Los Angeles Lakers, LeBron James, s-a vandut cu 208.000 de dolari, un record pentru un „moment”, numele acestor clipuri.

Colectivul Larva Labs este adesea considerat fondatorul acestei noi ere a colectarii digitale. In 2017, a lansat proiectul CryptoPunks, o serie de 10.000 de chipuri desenate pe computer, toate diferite, cu trasaturi pixelate si realizate in mod deliberat grosolan. Fiecare chip, in format „NFT”, poate fi revandut acum pe platforma Larva Labs. Unul dintre acestea a fost achizitionat miercuri cu 7,5 milioane de dolari de catre un cumparator anonim.

In domeniul muzical, grupul rock american Kings of Leon a scos la vanzare saptamana trecuta o versiune „NFT” a noului album „When You See Yourself”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

33 de minute ago

Unde au gresit garzile de corp ale lui Robert Fico: „Era haos acolo, acest lucru e evident si este vorba despre un esec”

Mai multi experti din Slovacia au criticat joi masurile de securitate pentru protectia premierului Robert…

18 minute ago

Avion Boeing in flacari, avand 468 de oameni la bord. Datorita pilotului, nimeni nu a fost ranit

Un avion de linie care transporta 468 de persoane din Indonezia catre Arabia Saudita a…

5 minute ago

Catalin Drula: „Guvernarea inepta si abuziva a dus economia Romaniei intr-un dezastru. Incep sa o spuna si institutiile internationale, si guvernatorul BNR”

Liderul USR, Catalin Drula, a declarat joi ca "guvernarea inepta si abuziva PSD-PNL a dus…

24 de minute ago