„Revolutia pensionarilor” in Iran. Zeci de mii de pensionari au iesit in strada declansand o ampla miscare de protest, mii de tineri s-au alaturat – Video

externe

Protestele incepute in urma cu cateva zile in Iran de catre pensionarii care cereau pensii mai mari a degenerat intr-o mare miscare de contestare, iar regimul islamist de la Teheran ataca oamenii cu gaze lacrimogene si isi trimite batausii sa loveasca oamenii in plina strada.

Ceea ce a inceput ca un protest al seniorilor in mai multe orase s-a transformat intr-un protest mai larg. Comerciantii din zona centrala a capitalei Teheran si-au inchis magazinele in semn de protest si mai multe greve ale celor care se ocupa de transportul public au fost raportate. De asemenea, oameni tineri au aderat la miscarea de protest a varstnicilor.

Regimul teocratic a reactionat in forta, ca de fiecare data.


Oamenii au strigat si sloganuri in memoria fostul conducator al Iranului, Reza Sah, cum ar fi ‚‚Reza Sah, te iubim’’ sau ‚‚Reza Sah, fii binecuvantat’’.


Acest lucru poate fi interpretat ca un indemn la rasturnarea regimului instalat dupa Revolutia Islamica din 1979, care a gonit dinastia sahilor Pahlavi.

Populatia Iranului are motive majore de nemultumire, in conditiile in care se confrunta cu dificultati economice majore, cresteri de preturi, lipsa locurilor de munca suficiente si lipsuri ale mai multor produse.

O parte din greutati sunt cauzate de confruntarea Iranului cu cele mai importante state ale lumii, care vor sa forteze tara sa renunte la programul sau nuclear, existand temeri serioase ca Iranul incearca sa obtina bomba atomica. Puterile mondiale au impus sanctiuni care au afectat economia iraniana.

Pe de alta parte, regimul de la Teheran este considerat unul corupt si ineficace, o combinatie intre oligarhia religioasa si cea a institutiilor de forta, mai ales Garzile Islamice. Acestea, pe langa faptul ca se ocupa de represiunea interna in aceasta tara musulmana, precum si de operatiuni speciale externe, controleaza o buna parte a economiei.

Protestele vor forta regimul sa ia o atitudine si mai dura, asa cum a facut in repetate randuri, mai ales in 2009, cand a zdrobit ‚‚Revolutia Verde’’.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: