Rezistenta prin arta in Ucraina ocupata. Ascunzandu-se de rusi, mai multi artisti din Herson arata „ororile” cu care se confrunta ucrainenii aflati sub ocupatie

externe

Sub amenintarea cu inchisoarea, interogatoriul si presiunea constanta a perchezitiilor soldatilor rusi, sase artisti s-au intalnit in secret intr-un studio de subsol din orasul ucrainean ocupat Herson, potrivit The Guardian, citat de news.ro.

Dupa ce casele lor au fost preluate de fortele armate ale lui Putin, artistii si-au format o rezidenta in timpul careia au creat zeci de lucrari, inclusiv desene, picturi, videoclipuri, fotografii si piese de teatru.

Rezultatele, pe care le-au numit „Residency in Occupation”, ofera o perspectiva ingrozitoare asupra ororilor indurate de milioane de ucraineni care traiesc sub invazia rusa.

Imaginile arata imbratisari dureroase in gari, familii care se adapostesc in subsoluri – moartea se profileaza in spatele lor – case in flacari si figuri care danseaza, schelete umane sub picioare.

Cand a devenit prea periculos sa se mai intalneasca personal, artistii au continuat sa lucreze individual. Unii au scapat de atunci din oras, dar altii raman, riscandu-si viata.

Grupul vrea sa-si expuna lucrarile, dar ca sa faca acest lucru in Herson, ocupat din februarie, este imposibil. Curatorul rezidentei, Yuliia Manukian, care se afla acum la Odesa dupa ce a fugit din Herson, a spus ca arta ar putea actiona ca un act puternic de rezistenta.

„Vad cum artistii nostri spun lumii adevarul despre razboi prin limbajul artelor. De asemenea, este important pentru mine sa transmit modul in care are loc rezistenta culturala, deoarece nu este mai putin puternica decat cea fizica, deoarece frontul culturii este locul in care se elaboreaza un viitor liber”, a spus ea.

Citeste si: „Rasturnare a situatiei in sudul Ucrainei”. Regiunea Herson va fi „eliberata definitiv” de sub ocupatia fortelor ruse pana in septembrie

Din 2002, Herson si-a dezvoltat propria miscare artistica, cunoscuta sub numele de „kher-art”, imbratisand ironia, sarcasmul, indrazneala si a fi impotriva mainstreamului.

ZHUK, un cunoscut artist naiv care lucreaza sub un pseudonim, incepuse deja lucrarea „The Unwanted Guest”, un urias viespar pictat in acrilic pe o fata de masa veche, pentru a reprezenta distrugatorul si invadatorul. Si la cateva ore de la dezvaluirea atrocitatilor din Bucha, el a creat un afis intitulat „Putin Cock-a-doodle-doo”.

O artista care lucreaza intr-un sat ocupat de langa Herson sub numele de Marka Royal a creat un jurnal de arta intitulat „Z-Notes of Mrs Solodukha”. „Razboiul mi-a sters toata viata, dar micul meu atelier mi-a facut semn”, a scris ea. „Dar cum ai putea sa desenezi daca auzi explozii? M-am gandit: cu cine glumesc si de ce? Nu poti pretinde ca razboiul este undeva dincolo. Trebuie sa documentezi o serie de experiente pe hartie”.

Documetarea ei artistica include schite intitulate „Impossible to Stay/Leave 04/18/2022” si „Nine People in the Basement 04/15/2022”.

Iulia Danilevska evita sa infatiseze in mod direct atrocitatile. Lucrarile ei includ imagini cu locuitori evadati din Mariupol care aduna zapada pentru a o transforma in apa, mana unui soldat rus care scoate un cercel de aur de la urechea unei femei ucrainene, o mana taiata tinand un steag rusesc si in imaginea ei „Dancing on Bones” de luna trecuta, ea redeseneaza o captura de ecran din filmul lui David Lynch „Mulholland Drive”.

Fotograful Li Biletska, care se afla acum la Kiev, lucreaza la un documentar, „Women in the Occupation”, si a creat seria fotografica „Home Maria”, care prezinta portrete ale femeilor si fetelor care traiesc sub ocupatie.

O tanara artista si ilustratoare de carti pentru copii, care lucreaza sub numele Mona, a creat o serie de picturi pentru a reflecta starea ei interioara si arta video intitulata… „I Want to Scream”. Ea si-a dedicat lucrarea „Transition” celor trei generatii de femei ucise de o racheta rusa la Odesa in aprilie.

Artur Sumarokov, dramaturg si critic de film, a scris doua piese, „The Captivity (Part One)” si „The Captivity (Part Two)”, dupa 45 de zile sub ocupatie ruseasca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: