Rezultat socant la prezidentialele din Peru. Fiica fostului dictator ar fi castigat alegerile

externe

Candidata dreptei populiste, Keiko Fujimori, conduce in urma primelor rezultate partiale oficiale ale alegerilor prezidentiale din Peru, cu 52,9% din voturi, contra celor 47,09% in favoarea contracandidatului sau, reprezentantul stangii radicale Pedro Castillo, a anuntat organismul electoral al acestei tari, ONPE, informeaza France Presse, citata de Agerpres.

Aceste prime rezultate au fost anuntate dupa numararea a 42% dintre buletinele de vot din cele 86.488 de sectii de votare, a precizat presedintele ONP, Piero Corvetto.

In primul tur al alegerilor prezidentiale, care a avut loc in aprilie, Pedro Castillo, un novice in politica, s-a clasat pe primul loc, spre surprinderea multora. Profesorul a iesit din anonimat in 2017, cu ocazia unei greve de amploare a cadrelor didactice, cand si-a asumat pozitia de lider.

Keiko Fujimori, in varsta de 45 de ani, a reusit sa scape de acuzatiile de coruptie la adresa ei. Procuratura a cerut recent 30 de ani de inchisoare pentru Keiko Fujimori in legatura cu o ancheta legata de scandalul Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul constructiei, care a recunoscut ca a dat mita mai multor lideri politici din America Latina.

Keiko Fujimori este fiica fostului presedinte Alberto Kenya Fujimori, care a stat la putere intre 1990 si 2000. El a fugit in Japonia pentru a scapa de acuzatiile de coruptie. In 2008, acesta a fost acuzat si de crime impotriva umanitatii.

Anul trecut politica peruana a fost marcata de un conflict dur intre guvern si Congres. Mai intai, parlamentarii l-au fortat pe fostul presedinte Martin Vizcarra sa renunte la functie, apoi succesorul sau Manuel Merino a abandonat dupa proteste violente.

In prezent, tara sud-americana este condusa de presedintele interimar Francisco Sagasti.

Dupa o serie de scandaluri, increderea cetatenilor in clasa politica a fost profund zdruncinata: aproximativ jumatate dintre parlamentari sunt cercetati pentru diverse infractiuni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: