Riscul politic va ajunge la nivelul de alerta in cateva luni

politica

Riscul politic pentru companii, insemnand provocari venite din zona politica interna si internationala care afecteaza mediul de afaceri, se apropie de un nivel de ingrijorare, pe fondul unui cumul de factori care include situatia din Ucraina, criza energiei si masuri care vor fi luate pentru echilibrarea situatiei economice a Romaniei.

‚‚Suntem aproape sa avem o ’furtuna perfecta’ pentru mediul de afaceri dinspre zona politica externa si interna pe masura ce ne apropiem de lunile de iarna. Pe scurt, vom avea factori indirecti si directi, mai ales reglementari ale statului – inclusiv taxe si impozite – si schimbari de politici publice’’, crede consultantul de risc politic si comunicare Lucian Lumezeanu, de la compania ThisPropaganda.

‚‚Concret, asta se va traduce intr-o dificultate mai mari sa faci afaceri, impredictibilitate si poveri suplimentare asupra companiilor’’, mai spune acesta.
Acesti factori sunt din doua categorii.

‚‚In prima includ crearea unui mediu instabil pentru activitati economice, incluzand factori precum politicile energetice, inflatia, bulversarea fluxurilor comerciale si mai ales incertitudinea. O mare parte din precaritatea situatiei tine de zona externa, cu preturile la energie un factor central.

In a doua categorie avem masuri care inevitabil vor veni dinspre mediul politic pentru echilibrarea situatiei fiscale si bugetare, masuri care vor avea un impact serios asupra celei mai mari parti a mediului de afaceri.’’

In opinia sa, cei mai importanti factori care cresc riscul politic sunt, in ordinea importantei si a modului in care se influenteaza unii pe altii:

Pericolul ca santajul rusesc cu energia sa atinga punctul culminant in sezonul rece

Rusia foloseste arma energiei si va continua sa o folosesca, e aproape un secret deschis. Cu toate ca Europa a gestionat mai bine decat era de asteptat situatia energiei prin umplerea rezervelor si actiuni concertate pentru scaderea pretului, nu trebuie sa excludem un impact semnificativ al unor actiuni rusesti in aceasta zona. Seriozitatea situatiei va depinde si de cat de friguroasa va fi iarna care urmeaza.

In timp ce un scenariu cu taierea totala si pe termen mediu sau lung a fluxului de gaze rusesti este posibil dar nu cel mai probabil, sunt mult mai multe sanse sa vedem manipularea preturilor la energie prin reducerea livrarilor si mai ales prin a le face impredictibile. Asta ar pune presiune asupra tuturor economiilor europene, iar Romania nu va face exceptie.

Chiar si continuarea situatiei actuale – dar in conditii de iarna – este suficienta pentru a pune probleme majore mediului de afaceri.

Consecintele situatiei economice si bugetare si masurile guvernamentale de raspuns

Avem dezechilibre economice, inflatie ridicata, incetinirea vizibila a activitatii sectorului privat, iar Consiliul Fiscal e de parere ca deficitul bugetar va fi mai mare decat cel estimat. Iar acestea sunt doar unele dintre probleme.

De asemenea, perspectiva unei recesiuni la nivel european, chiar daca nu e o certitudine, are sanse semnificative, dovada fiind scaderea activitatii economice.

De unde iei banii? De la companii, mai ales de la cele mari. In primul rand prin cresterea poverilor, in al doilea din reducerea unor investitii.

Gestionarea situatiei din energie pune presiune pe companii

Autoritatile au fost nevoite sa ia masuri pentru a face fata cresterilor de preturi la energie, dar au uitat sa ramburseze la timp cea mai mare parte a sumelor catre furnizorii de energie. Acestea vor urca la nivelul catorva zeci de miliarde de lei, in functie de surse. Asta inseamna ca acele companii nu au putut face investitii, mariri de salarii sau alte cheltuieli la nivelul asteptat, dincolo de alte efecte.

Dincolo de asta, tot pachetul de masuri luat va duce la situatii in care furnizori de energie vor renunta la clienti si vor avea probleme cu livrarea de energie la acelasi nivel.

Situatia va deveni mai dificila odata ce lunile mai reci cresc necesarul de energie si va fi nevoie de masuri suplimentare, riscand nu doar sa afecteze mediul privat, ci sa devina nesustenabila pentru bugetul de stat.

Mediul privat pe post de ‚‚tap ispasitor’’

Companiile, mai ales cele din sectoarele ‚‚sensibile’’ pentru aceasta perioada, risca sa se transforme in ‚‚tapi ispasitori’’ in momentul in care politicul nu va mai putea face fata nemultumirilor sociale.

Aruncarea vinei asupra unor companii sau industrii este o modalitate de deviere a atentiei de la performantele guvernamentale care se intalneste in toate situatiile de criza, in toate tarile, si vedem semne ca acest fenomen se manifesta si in aceasta perioada.

Contextul devine tot mai imprevizibil

Escaladarea sau continuarea previzibila a confruntarii din Ucraina, efectele sanctiunilor, insecuritati in ce priveste aprovizionarea cu unele produse alimentare, cresterea nivelului de populism si extremism in Romania si mai multe tari europene, precum si alti factori generati de cadrul politico-economic tot mai fragil afecteaza si vor continua sa afecteze afacerile.

Ce este riscul politic? Riscurile politice sunt provocarile pe care mediul de afaceri le are de infruntat atunci cand exista schimbari venind dinspre mediul politic. Acestea se manifesta printr-un nivel crescut de incertitudine, modificari de planuri, taxe, impozite si altfel de poveri, actiuni legislative care ingreuneaza desfasurarea afacerilor. Unele aspecte ale riscului politic sunt masurate de institutii internationale precum Banca Mondiala prin indicatorii ‚‚ease of doing business / usurinta de a face afaceri’’.

Contact:

contact@thispropaganda.eu
0766 667 538

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: