Rishi Sunak amana obiectivele cruciale ale Regatului Unit in materie de clima din motive electorale

externe

expulzare, migranti, Rwanda, Marea Britanie, Rishi Sunak

Marea Britanie va amana o serie de obiective climatice cheie, a declarat miercuri premierul Rishi Sunak, in cadrul unei conferinte de presa, intr-o miscare care a infuriat companiile si aliatii politici si a intensificat asaltul guvernului asupra politicilor ecologice, relateaza CNN.

Sunak a declarat miercuri reporterilor ca va amana interdictia de a vinde masini noi pe benzina si diesel din 2030 pana in 2035, va incetini drastic planurile de eliminare treptata a cazanelor pe gaz si va respinge apelurile de a reglementa eficienta energetica pentru proprietarii de locuinte.

Premierul a reiterat planurile de a extinde exploatarile de petrol si gaze in Marea Nordului din Marea Britanie si de a fora pentru combustibili fosili. De asemenea, el a anuntat ca va fi ridicata interdictia privind instalarea parcurilor eoliene pe uscat.

Aceasta decizie marcheaza o intoarcere brusca de la un consens politic de lunga durata privind clima, la doar doi ani dupa ce Regatul Unit a gazduit conferinta cruciala privind clima COP26 de la Glasgow, si submineaza serios eforturile de a prezenta Marea Britanie ca lider in lupta impotriva crizei climatice.

Miscarea intensifica strategia electorala nou descoperita si controversata a lui Sunak: respingerea politicilor mai indraznete de reducere a emisiilor din Marea Britanie si provocarea de lupte cu activistii pentru clima, intr-un pariu ca aceasta confruntare va atrage votantii conservatori traditionali.

Sunak, care se straduieste sa schimbe trendul din sondajele de opinie sumbre inainte de alegerile anticipate de anul viitor, a incercat sa prezinte schimbarea politicilor climatice ca fiind o modalitate „mai pragmatica, mai proportionala si mai realista” de a ajunge la zero net emisii de gaze de sera.

Intr-un atac la adresa predecesorilor sai in functia de prim-ministru, Sunak a declarat: „Nu se ajunge la zero net prin simpla dorinta. Si totusi, exact asta au facut guvernele anterioare, atat cele laburiste, cat si cele conservatoare”.

„Aceasta idee ca ne diluam obiectivele este pur si simplu gresita”, a spus el, adaugand: „Daca vom continua pe aceasta cale, riscam sa pierdem consimtamantul poporului britanic”.

El a declarat ca va „stabili urmatoarea etapa” a agendei sale de mediu in urmatoarele saptamani, inainte de COP28.

Boris Johnson, al carui mandat de prim-ministru a inclus COP26 si a imbratisat angajamentul net zero, a ripostat intr-un atac public rar la adresa fostului sau ministru de finante devenit rival politic. „Mediul de afaceri trebuie sa aiba certitudine cu privire la angajamentele noastre net zero”, a spus Johnson intr-o declaratie, cerandu-i lui Sunak sa le dea firmelor „increderea ca guvernul este inca angajat sa ajunga la Net Zero si ca pot vedea calea de urmat”.

„Nu ne putem permite sa sovaim acum sau sa ne pierdem in vreun fel ambitia”, a spus Johnson.

Respingere politica

In discursul sau de miercuri, Sunak a incercat sa gaseasca o cale de mijloc, uneori incomoda, insistand asupra faptului ca planurile sale vor mentine Marea Britanie pe drumul cel bun pentru a ajunge la zero emisii nete pana in 2050, prezentand in acelasi timp planurile anterioare ca fiind prea autoritare si nedrepte fata de lucratorii britanici.

„Ne-am impiedicat de un consens cu privire la viitorul tarii noastre de care nimeni nu pare sa fie multumit”, a spus Sunak. „De prea multe ori, motivati de gandirea pe termen scurt, politicienii au ales calea cea mai usoara… Am luat o decizie: ne vom schimba.”

Este un argument care nu va reusi sa-i convinga prea mult pe expertii in domeniul climei, dintre care multi au avertizat ca Marea Britanie deja nu si-a atins obiectivele.

Marea Britanie are obligatia legala de a ajunge la „net zero” – ceea ce inseamna ca tara va elimina din atmosfera cel putin la fel de multa poluare care incalzeste planeta pe cat emite – pana in 2050.

Dar intarzierile in eliminarea treptata a vehiculelor pe benzina si diesel si a cazanelor pe gaz vor insemna ca aceste produse vor ramane pe drumurile si in casele britanice pana in anii 2040, ceea ce ar putea complica orice eforturi ale viitoarelor guverne de a accelera planurile de reducere a emisiilor.

Comentariile lui Johnson au condus la un cor de ingrijorari din interiorul Partidului Conservator al lui Sunak cu privire la aceste planuri, care se pare ca au fost prezentate in graba dupa scurgerile in presa de marti. Parlamentari din opozitie, intreprinderi si grupuri pentru clima s-au alaturat aripii verzi a partidului pentru a ataca aceasta schimbare.

Alok Sharma, un politician conservator care a fost presedinte al conferintei COP26, a declarat pentru BBC inainte de conferinta de presa a lui Sunak de miercuri, ca renuntarea la consensul transpartinic privind „net zero” ar fi „incredibil de daunatoare pentru increderea mediului de afaceri”.

„Sincer, chiar nu cred ca va ajuta din punct de vedere electoral niciun partid politic care alege sa mearga pe aceasta cale”, a adaugat Sharma. Chris Skidmore, fostul ministru conservator al Energiei, a declarat pentru agentia de presa PA Media ca aceste masuri au fost „cea mai mare greseala a mandatului sau de premier”.

Anuntul de miercuri are loc in acelasi timp cu Summit-ul Climate Ambition din cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York, la care Sunak nu participa.

La summitului ONU, fostul vicepresedinte american Al Gore a declarat pentru CNN ca, in opinia sa, Sunak „a facut un lucru gresit”.

„Am auzit de la multi dintre prietenii mei din Marea Britanie – inclusiv de la o multime de membri ai Partidului Conservator – care au folosit expresia ‘dezgust total’, iar unii dintre tinerii de acolo se simt ca si cum generatia lor a fost injunghiata pe la spate. Este cu adevarat socant pentru mine dar, din nou, este o problema pe care trebuie sa o gestioneze Marea Britanie”, a continuat el.

„Dintr-o perspectiva globala, nu de asta are nevoie lumea din partea Regatului Unit”, a adaugat militantul pentru clima.

O agenda anti-ecologista

Sunak s-a aplecat spre o agenda antiecologista de cand partidul sau a castigat in mod neasteptat si la limita o alegere partiala in extremitatea vestica a Londrei, in iulie, care a fost dominata de planurile de extindere a zonei cu emisii scazute din Londra, taxand soferii celor mai poluante vehicule cu o taxa pentru fiecare zi in care isi folosesc masina in zona.

Partidul Conservator al prim-ministrului este profund nepopular in randul alegatorilor, iar sondajele de opinie prevad de la o infrangere confortabila pana la un esec istoric la urmatoarele alegeri generale, care trebuie convocate pana cel tarziu in ianuarie 2025.

In acest context, si cu o economie in dificultate care lasa guvernului putin spatiu de manevra pentru schimbari fiscale dramatice, Sunak a pus accentul pe o serie de probleme culturale si a trambitat politici conservatoare din punct de vedere social, intr-o incercare de a atrage baza de dreapta a partidului.

Dar sondajele arata ca criza climatica este din ce in ce mai sus pe lista de preocupari a alegatorilor britanici, iar Partidul Laburist din opozitie a incercat sa il atace pe Sunak pentru ceea ce ei descriu ca fiind o retragere a Marii Britanii din pozitia de lider global. „Revenirea asupra unor angajamente cheie in materie de clima, in timp ce lumea este lovita de inundatii extreme si incendii de vegetatie, ar fi de neiertat din punct de vedere moral”, a declarat Mike Childs, seful departamentului de politici al organizatiei Friends of the Earth.

Intreprinderile britanice au criticat planurile lui Sunak. Lisa Brankin, presedinta Ford UK, a declarat intr-un comunicat ca gigantul auto „are nevoie de trei lucruri din partea guvernului britanic: ambitie, angajament si consecventa. O relaxare pentru 2030 le-ar submina pe toate trei”.

Iar Ed Matthew, directorul de campanii al grupului de reflectie independent E3G, care se ocupa de schimbarile climatice, a declarat ca aceste masuri ar duce la cresterea facturilor casnice si „ar afecta capacitatea Regatului Unit de a concura cu alte tari in ceea ce priveste tehnologia curata”.

„In timp ce Statele Unite, China si Uniunea Europeana se grabesc sa avanseze in ceea ce priveste cresterea verde, Rishi Sunak pare gata sa se predea”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: