Robotii de chat cu inteligenta artificiala au primit sarcina de a conduce o companie de tehnologie. Acestia au construit un software in mai putin de 7 minute – pentru mai putin de 1 dolar

externe

inteligenta artificiala,

Robotii de chat cu inteligenta artificiala, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, pot opera o companie de software intr-un mod rapid si eficient din punct de vedere al costurilor, cu o interventie umana minima, indica un nou studiu, relateaza Business Insider.

In recenta lucrare, o echipa de cercetatori de la Universitatea Brown din SUA si de la mai multe universitati chineze a realizat un experiment pentru a vedea daca robotii de inteligenta artificiala alimentati de o versiune a modelului 3.5 al ChatGPT ar putea finaliza procesul de dezvoltare de software fara o pregatire prealabila.

Pentru a testa acest lucru, cercetatorii au creat o companie ipotetica de dezvoltare de software numita ChatDev. Bazandu-se pe modelul cascada – o abordare secventiala a crearii de software – compania a fost impartita in patru etape in ordine cronologica: proiectare, codificare, testare si documentare.

De aici, cercetatorii au atribuit robotilor de inteligenta artificiala roluri specifice, solicitandu-le fiecaruia „detalii vitale” care descriau „sarcina si rolurile desemnate, protocoalele de comunicare, criteriile de terminare si constrangerile”.

Odata ce cercetatorii au dat robotilor AI rolurile lor, fiecare robot a fost alocat etapelor respective. „CEO” (directorul general) si „CTO” (directorul tehnic) ai ChatDev, de exemplu, au lucrat in etapa de „proiectare”, iar „programatorul” si „designerul artistic” au performat in etapa de „codare”.

In timpul fiecarei etape, lucratorii AI au discutat intre ei, cu un minim de interventie umana, pentru a finaliza anumite parti specifice ale procesului de dezvoltare a software-ului – de la decizia privind limbajul de programare care trebuie utilizat pana la identificarea erorilor din cod – pana cand software-ul a fost finalizat.

Cercetatorii au efectuat experimentul pe diferite scenarii de software si le-au aplicat o serie de analize pentru a vedea cat timp i-a luat ChatDev sa finalizeze fiecare tip de software si cat ar costa fiecare dintre ele.

Cercetatorii, de exemplu, au insarcinat ChatDev sa „proiecteze un joc Gomoku de baza”, un joc de societate de strategie abstracta cunoscut si sub numele de „Five in a Row”.

In etapa de proiectare, directorul general i-a cerut directorului tehnic sa „propuna un limbaj de programare concret” care sa „satisfaca cererea noului utilizator”, la care directorul tehnic a raspuns cu Python. La randul sau, CEO-ul a spus: „Grozav!” si a explicat ca „simplitatea si lizibilitatea limbajului de programare il fac o alegere populara atat pentru incepatori, cat si pentru dezvoltatorii experimentati”.

Dupa ce CTO a raspuns cu „Sa incepem”, ChatDev a trecut la etapa de codificare, in care CTO i-a cerut programatorului sa scrie un fisier, urmat de programatorul care i-a cerut designerului sa dea software-ului o „interfata grafica frumoasa pentru utilizator”. Lantul de chat s-a repetat in fiecare etapa pana cand software-ul a fost dezvoltat.

Dupa ce a atribuit ChatDev 70 de sarcini, studiul a constatat ca firma cu inteligenta artificiala a reusit sa finalizeze intregul proces de dezvoltare de software „in mai putin de sapte minute, la un cost mediu de mai putin de un dolar”, in timp ce identifica si rezolva „potentialele vulnerabilitati” prin intermediul capacitatilor sale de „memorie” si „autoreflectie”.

Documentul a precizat ca aproximativ 86,66% dintre sistemele software generate au fost „executate impecabil”.

„Rezultatele noastre experimentale demonstreaza eficienta si rentabilitatea procesului de dezvoltare automata a software-ului condus de CHATDEV”, au scris cercetatorii in lucrare.

Constatarile studiului indica unul dintre numeroasele moduri in care tehnologiile puternice de generare-AI, cum ar fi ChatGPT, pot indeplini functii specifice de lucru. De cand chatbotul AI a aparut in noiembrie, lucratorii din toate industriile l-au folosit la locul de munca pentru a economisi timp si a creste productivitatea.

Programatorii, in special, ar putea gasi instrumente generative-AI benefice pentru viata lor personala si profesionala. Daniel Dippold, un programator din Berlin, a folosit ChatGPT pentru a dezvolta un program care l-a ajutat sa-si gaseasca un apartament, iar angajatii Amazon s-au dovedit a folosi ChatGPT pentru dezvoltarea de software.

Totusi, studiul nu a fost perfect: Cercetatorii au identificat limitari, cum ar fi erori si distorsiuni in modelele lingvistice, care ar putea cauza probleme in crearea de software. Cu toate acestea, cercetatorii au declarat ca descoperirile „ar putea ajuta potential programatorii sau inginerii incepatori in lumea reala” in viitor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: