Romania, cele mai blande pedepse. Parpaneata scapa cu suspendare dupa ce a recunoscut ca a cerut cate 1.000 de euro sefilor din teritoriu pentru a-i mentine in functii

politica

Viorel Parpaneata, inspector de stat sef in cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), va ajunge in fata judecatorilor, dupa ce a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei intr-un dosar in care este acuzat ca le-a cerut subalternilor sai cate 1.000 euro lunar pentru a-i mentine in functie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marti,  procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus sesizarea instantei de judecata cu acordul de recunoastere a vinovatiei a lui Viorel Parpaneata, cercetat sub control judiciar, la data faptelor si in prezent inspector de stat sef in cadrul ISCIR, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.

Procurorii anticoruptie noteaza in acordul de recunoastere a vinovatiei ca pe data de 20 mai, in cadrul unei sedinte de management organizata la un hotel din Sinaia, judetul Prahova, Viorel Parpaneata, in calitatea mentionata, ar fi pretins de la fiecare dintre sefii inspectiilor teritoriale din cadrul ISCIR cate 1.000 de euro lunar pentru mentinerea lor in functie.

„Cu aceeasi ocazie, Parpaneata ar fi lasat sa se inteleaga ca, daca inspectorii sefi nu sunt de acord cu aceasta solicitare, vor fi demisi (revocati) si vor fi numite alte persoane pe functiile lor. Ulterior, la data de 8 iunie, acesta ar fi primit de la unul dintre inspectorii respectivi suma de 5.000 de lei”, arata anchetatorii.

In prezenta avocatului, mentioneaza DNA, Viorel Parpaneata a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii, respectiv inspector de stat sef al ISCIR.

Dosarul de urmarire penala privind-l pe Viorel Parpaneata impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost inaintate Tribunalului Bucuresti.

Mai mult despre:

Comentarii: