Romania, condamnata la CEDO in dosarul Mineriadelor: Ancheta privind reprimarea protestelor din iunie 1990, ineficienta dupa mai bine de 30 de ani

news

mineriada

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania la plata unor despagubiri de 115.000 de euro pentru victimele reprimarii protestelor din iunie 1990, dupa ce a constatat ca ancheta Mineriadelor “ramane ineficienta dupa mai bine de 30 de ani”, in ciuda unei condamnari anterioare a statului roman in acelasi dosar, in 2014.

Curtea a constat, in unanimitate, ca in aceasta cauza a existat o incalcare a aspectului procedural al articolelor 2 (dreptul la viata) si 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante).

Cu titlu de satisfactie echitabila, Curtea a “stabilit ca Romania trebuia sa plateasca un total de 115.000 de euro (EUR) (12.500 EUR pentru sase reclamanti si 20.000 EUR pentru doi reclamanti) cu titlu de daune morale”.

In hotararea pronuntata marti, 12 decembrie, de Camera 1 in cauza Stefan-Gabriel Mocanu si altii impotriva Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a analizat acuzatiile formulate de victimele sau de mostenitorii victimelor represiunii protestelor antiguvernamentale care au avut loc la Bucuresti in iunie 1990 cu privire la lipsa unei anchete efective.

Curtea a constatat ca, chiar si dupa constatarea initiala a unei incalcari – in hotararea Mocanu si altii impotriva Romaniei din 17 septembrie 2014 – in legatura cu o ancheta privind evenimente importante pentru societatea romaneasca, au fost constatate o serie de deficiente si lipsuri in ancheta ulterioara, care au justificat anularea nu numai a cererii procurorului de incepere a urmaririi penale, ci si a mai multor masuri de ancheta, si au implicat o incalcare a cerintelor procedurale prevazute la articolele 2 si 3 din Conventie.

In temeiul articolului 46 (forta obligatorie si executarea hotararilor), Curtea a solicitat statului roman sa ia toate masurile necesare pentru a asigura desfasurarea unei anchete care sa fie in masura sa elucideze cu promptitudine si rapiditate circumstantele – in timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 – in care a survenit moartea tatalui reclamantilor Stefan-Gabriel si Maria-Raluca Mocanu si relele tratamente la care ar fi fost supusi ceilalti reclamanti.

Reclamantii sunt noua cetateni romani care s-au nascut intre 1949 si 1990. Sapte dintre ei au acuzat ca au fost supusi la rele tratamente in timpul represiunii protestelor antiguvernamentale care au avut loc in Piata Universitatii din Bucuresti in iunie 1990, dupa caderea regimului comunist; doi dintre reclamanti (Stefan-Gabriel Mocanu si Maria-Raluca Mocanu) au acuzat circumstantele in care a survenit moartea tatalui lor (Velicu-Valentin Mocanu) in urma unui foc de arma tras in timpul acelorasi evenimente.

Reclamantii au sustinut ca ancheta autoritatilor romane a fost ineficienta si nu a reusit sa identifice persoanele responsabile de evenimentele reclamate si, dupa caz, sa le sanctioneze. Sapte reclamanti au invocat articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) si doi au invocat articolul 2 (dreptul la viata) din Conventie.

Curtea a aratat ca a constatat in cauza Mocanu si altii c. Romania (din 17 septembrie 2014) ca ancheta – care, la momentul celor mai recente informatii disponibile (la 2 octombrie 2013):

  • era pendinte de peste 23 de ani, si de peste 19 ani de la ratificarea Conventiei de catre Romania
  • a fost marcata de lungi perioade de inactivitate
  • ca existau indoieli serioase cu privire la obiectivitatea si impartialitatea anchetelor efectuate de procurorii militari;
  • ca au fost efectuate foarte putine masuri de ancheta in legatura cu plangerile penale depuse de persoanele agresate la sediul televiziunii de stat si ca instantele nu au reusit sa stabileasca circumstantele relelor tratamente la care ar fi fost supuse mai multe persoane in acel loc;
  • ca numeroasele deficiente constatate de autoritatile nationale in legatura cu ancheta nu au fost remediate;
  • si ca autoritatile responsabile de ancheta nu au luat toate masurile rezonabile de natura sa conduca la identificarea si pedepsirea persoanelor responsabile de evenimentele reclamate, care s-au desfasurat intre 13 si 15 iunie 1990.

Desi a fost de acord cu Guvernul ca prezenta cauza este incontestabil complexa, Curtea a observat ca ancheta privind moartea lui Velicu-Valentin Mocanu se afla – la momentul celor mai recente informatii disponibile (iunie 2022) – inca in mainile organelor de ancheta ale parchetului, la noua ani de la constatarea Curtii din 2014 cu privire la ineficienta unei anchete care a durat mai mult de 23 de ani si la peste 19 ani de la ratificarea Conventiei de catre Romania. In opinia Curtii, complexitatea nu putea, in sine, sa justifice durata investigatiilor si a modului in care acestea au fost desfasurate in aceasta perioada extrem de lunga de timp.

Acelasi lucru era valabil si pentru reclamantii din celelalte cereri, care erau parti civile in aceeasi procedura interna.

In consecinta, Curtea a constatat ca au existat lacune si deficiente in ancheta desfasurata de la pronuntarea hotararii Mocanu si altii, ceea ce a afectat calitatea acesteia si a subminat capacitatea autoritatilor de a stabili daca utilizarea fortei a fost justificata in circumstantele cauzei, precum si de a identifica si, dupa caz, de a pedepsi persoanele responsabile de aceste evenimente. In plus, Curtea a fost de parere ca interesele reclamantilor de a participa la ancheta nu au fost suficient protejate. Prin urmare, Curtea a constatat ca a avut loc o incalcare a articolelor 2 si 3 din Conventie sub aspectul laturii lor procedurale.

Curtea a observat ca, la momentul celor mai recente informatii disponibile (iunie 2022), ancheta era inca in curs de desfasurare la nivelul sectiei militare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, aceasta a observat ca au fost sau sunt in curs de a fi luate masuri de investigatie si ca probele excluse au fost sau sunt in curs de reexaminare.

Cu toate acestea, a considerat ca, mai ales avand in vedere importanta pentru societatea romaneasca a cunoasterii adevarului cu privire la evenimentele care s-au desfasurat intre 13 si 15 iunie 1990, statul roman, sub controlul Comitetului de Ministri, trebuia sa puna capat situatiei identificate in prezenta cauza si constatate de Curte ca fiind o incalcare a dreptului reclamantilor, precum si al multor alte persoane afectate, la o ancheta efectiva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: