Romania cumpara trei sisteme de drone Bayraktar TB2 cu 300 de milioane dolari: „Sunt destinate structurilor din cadrul Fortelor Terestre care actioneaza in mediul operational”

externe

Ministerul Apararii Nationale a solicitat aprobarea prealabila a Parlamentului pentru achizitia a trei sisteme de aeronave fara echipaj uman la bord Bayraktar TB2, iar Birourile permanente reunite au aprobat cererea.

„Achizitia pentru care se solicita aprobare Parlamentului Romaniei urmeaza a fi initiata incepand cu anul 2022, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului 114/2011, in functie de existenta posibilitatii de finantare/bugetare a acesteia”, se mentioneaza in solicitare.

Valoarea contractului de achizitie, fara TVA, a fost estimata la 300 milioane dolari, pe baza datelor de fundamentare colectate pana la acest moment, valoare exacta urmand a fi stabilita in urma derularii procedurii de achizitie.

„Achizitia sistemelor de aeronave fara echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are in vedere implementarea Tintelor de Capabilitati repartizate Romaniei in cadrul procesului NATO de planificare a apararii. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei Romaniei pana in 2040. Astfel, prin aceasta achizitie vor fi asigurate echipamente cu destinatie militara si sisteme de armament in sprijinul unor categorii si comandamente de forte ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forte flexibile, cu un spectru larg de capabilitati specifice secolului XXI, cu mijloace care sa ii asigure supravietuirea in campul tactic, o cunoastere situationala extinsa si o putere de foc marita”, se mai arata in document, citat de Agerpres.

Totodata, potrivit sursei citate, „avand in vedere misiunea care va fi intrebuintata acestui tip de echipament, din analiza realizata la nivelul Ministerului Apararii Nationale a rezultat ca, din punct de vedere tehnico-operational, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forte beneficiare, la nivel de performanta necesar si in termenul stabilit”.

„Se are in vedere achizitia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a cate 6 platforme aeriene cu capacitati de lovire a tintelor, impreuna cu un pachet de suport logistic initial si echipamente specifice de instruire si antrenament. Sistemele UAS mentionate sunt destinate structurilor din cadrul Fortelor Terestre care actioneaza in mediul operational si asigura sprijin informativ in timp real, continuu sau pe durata indelungata, concomitent cu posibilitatea angajarii tintei, fara a pune in pericol integritatea fizica a personalului aeronavigant”, se precizeaza in document.

Comentarii: