„Romania a devenit furnizor de destabilizare”. Ambasadorul Rusiei anunta ca Romania ameninta China cu rachetele de la Deveselu

news

Ambasadorul rus Valeri Kuzmin a declarat, intr-un interviu acordat pentru vestidinrusia.ro ca Romania a „devenit un furnizor de insecuritate si de destabilizare in aceasta regiune, din cauza rachetelor de la Deveselu”.

Kuzmin a declarat, vorbind despre scutul de la Deveselu, ca „toate aceste arme antiracheta incearca sa cuprinda teritoriul Federatiei Ruse din toate partile, apropo, si pe cel al RP Chineze” si ca instalatiile de aparare antiracheta pot avea un caracter ofensiv. „Din punct de vedere tehnic, chiar si rachete de croaziera ”Tomahawk”, cu orice echipament, chiar nuclear, pot fi trimise de la aceste lansatoare. Ni se spune ca acest lucru este imposibil”, a argumentat el.

Valeri Kuzmin crede ca una dintre principalele cauze pentru care in relatiile diplomatice si politice bilaterale „exista o anumita inghetare, o anumita incetinire si chiar, periodic, niste complicatii este legata de faptul ca Romania, in stadiul actual, si-a delegat in mare masura suveranitatea nationala la acele uniuni interstatale din care face parte, Uniunea Europeana si NATO si, prin urmare, uneori nu este independenta in luarea deciziilor sale”.

„Apropo, in Rusia nu exista nici o retorica anti-romana … Din pacate, in Romania, incercarile de a explica logica pozitiei noastre sunt percepute ca amenintari si acest lucru nu este adecvat. Cand Putin explica de ce Deveselu nu poate fi un factor pozitiv sau chiar neutru pentru noi, acest lucru este perceput ca o amenintare. Dar, scuzati-ne, trebuie sa respectam o succesiune logica: mai intai – cauza, apoi – consecinta. Cauza este Deveselu si nu invers”, a mai spus el.

Pe de alta parte, Valeri Kuzmin a laudat relatiile cu Fundatia Europeana Titulescu, condusa de fostul premier Adrian Nastase, despre care spune ca „are o pozitie destul de constructiva, este deschisa dialogului, or, Rusia, dupa cum se stie, se angajeaza sa contracareze tensiunea injectata in mod artificial in arena internationala prin spiritul dialogului”.

„Acest lucru nu inseamna ca in cadrul Fundatiei ”Titulescu” nu exista discutii destul de aprinse. Nu. Ei au pozitia lor proprie, inclusiv cu privire la perspectivele de dezvoltare a relatiilor cu Rusia. Ne convine faptul ca doresc insanatosirea relatiilor si sunt pregatiti pentru dialog. Aceasta, apropo, este o abordare diplomatica adevarata. Dar retorica agresiva si razboinica nu poate duce la nimic bun”, a argumentat Kuzmin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: