Romania, dispusa sa investeasca masiv in drone maritime de suprafata si submarine, in contextul cresterii pericolului rusesc in Marea Neagra

externe

drone, marine, submarine, Romania, Marea Neagra, pericol rusesc

In ultimii ani, Ministerul Apararii de la Bucuresti a facut o serie de achizitii care, asa cum s-a dovedit in razboiul din Ucraina, vor fi un adevarat pas inainte pentru Armata Romana. In unele cazuri, s-ar putea spune ca autoritatile romane s-au miscat chiar mai repede decat cele poloneze, care, de exemplu, a primit primul HIMARS in mai 2023 , in timp ce Romania este dotata cu acest sistem din martie 2021 .

Cu toate acestea, exista multe zone neacoperite, iar Marina Romana – oricat de mult ar nega oficialii acest lucru – este poate cea mai vaduvita structura din cadrul Armatei Romane, scrie publicatia online Defense Romania. Cu o flota imbatranita si nemodernizata, Romania incearca sa recupereze decalajul.

Seful Directiei Generale pentru Armamente, generalul-locotenent inginer Teodor Incicas , a vorbit despre proiectele de achizitii ale Armatei in cadrul emisiunii  Euroatlantica de la Radio Romania, realizata de Radu Dobritoiu .

Potrivit oficialului roman, Romania are in derulare mai multe proiecte care vor contribui la modernizarea Fortelor Navale Romane:

*lansatoare de rachete anti-nava NSM (Naval Strike Missile) – primele livrari, in 2025;

*vehicule de asalt amfibiu pentru Regimentul de Infanterie Marina care face parte din fortele navale – primele livrari, in 2024-2025;

*doua elicoptere H215M , cu capacitati de lupta la suprafata;

De asemenea, Romania va achizitiona doua nave de dragare a minelor in uz, dar modernizate printr-un acord G2G (government to government) cu Marea Britanie. Primul este deja livrat trupelor, iar al doilea este modernizat si va ajunge in vara.

Drona navala „Sea Baby”, denumita „Maliuk”. Drona transporta aproximativ 850 de kilograme de explozibil si este capabila sa opereze in conditii de furtuna, ceea ce ingreuneaza detectarea

Totusi, unul dintre cele mai importante programe pe care Romania incearca sa le puna pe picioare este cel al dronelor navale/maritime.

Realizarile incontestabile ale (ramasitelor) marinei ucrainene au demonstrat ca razboiul asimetric poate fi purtat prin orice mijloace. Ramasa practic fara nicio nava de razboi, Ucraina a reusit sa scufunde cateva zeci de nave de razboi rusesti cu ajutorul dronelor navale.

Directia este clara – utilizarea dronelor navale va fi esentiala pentru orice aparare maritima, iar generalul Incicas confirma ca Marina Romana va fi dotata cu drone navale, atat de suprafata, cat si submarine.

Concret, este vorba despre „anumite programe la care fortele navale lucreaza intens si la a caror initiere speram in curand, inclusiv achizitia, ma refeream in special la ceea ce inseamna dronele maritime, fie in ceea ce numim echipamente autonome la suprafata, fie in echipamente autonome subacvatice” , a declarat generalul Incicas.

Reamintim ca Parlamentul Romaniei a aprobat recent achizitionarea a doua submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. Programul se va derula pe o perioada de 8 ani, iar valoarea estimata este de 2 miliarde de euro.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: