externe

Romania este printre cele 13 state UE care se opun „reformarii” UE. USR, reactie dura: „Iohannis si guvernul sau sa prezinte explicatii de urgenta”

Delegatia USR din Parlamentul European cere presedintelui Klaus Iohannis si Guvernului Ciuca sa explice de urgenta motivele pentru care Romania s-a alaturat scrisorii statelor membre care se opun reformei Uniunii Europene si resping concluziile Conferintei pentru viitorul Europei.

„Iohannis si guvernul sau sunt fara imaginatie, vointa politica si le lipseste orice dorinta de reforma reala, fie ca e vorba de Romania sau de UE. Multe dintre concluziile Conferintei pentru viitorul Europei au aparut dupa consultarea cetatenilor, inclusiv cei romani, si ar ajuta Romania sa aiba un sistem de sanatate mai performant, standarde crescute in educatie si ar simplifica sistemul de decizii care au intarziat aderarea Romaniei la Schengen”, se afirma intr-un comunicat transmis luni de catre USR.

Conform aceleiasi surse, opozitia statului roman „la reformele necesare” in UE arata „o lipsa de curaj si asumare in politica europeana si extragerea sa din participarea la reforma” Uniunii cu institutii si proceduri adaptate la noile realitati.

„Romanii s-au plans de multe ori ca Uniunea Europeana e prea birocratica, ia decizii foarte greu si are un sistem institutional prea complicat. Modificarile propuse de Conferinta pentru viitorul Europei sunt exact in spiritul simplificarii si adaptarii UE la cerintele cetatenilor. Insa aflu cu surprindere ca exista deja o decizie la cel mai inalt nivel ca Romania sa se opuna unor modificari care ar avantaja-o, lucru de neinteles pentru mine”, a declarat europarlamentarul Dacian Ciolos, care a propus in 2019, in calitate de presedinte al grupului Renew Europe, initierea Conferintei pentru viitorul Europei.

Europarlamentarul Alin Mituta a declarat, citat in comunicatul mentionat, ca Guvernul trebuie sa explice „cat mai repede” de ce se opune ca UE sa aiba competente pe sanatate, in asa fel incat sa existe si in Romania standarde de calitate minime similare cu cele din vestul UE.

„Sa explice domnii Iohannis Ciuca si Aurescu de ce se opun sa avem un mecanism permanent de colaborare pentru mari arsi sau lista de medicamente esentiale la nivel european. Si, cel mai important, domnii din Guvernul Romaniei si Presedintie sa explice cetatenilor de ce sunt impotriva ca deciziile in Consiliu sa nu se mai ia in general prin unanimitate care duce la blocaje de genul celui care tine Romania in afara Spatiului Schengen”, a spus Alin Mituta, unul dintre cei trei europarlamentari romani care au contribuit la concluziile Conferintei pentru viitorul Europei, citat de Agerpres.

Treisprezece tari din UE se opun declansarii unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorita de Parlamentul European, presedintele francez Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relateaza AFP si DPA.

„Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate si premature vizand lansarea” unei astfel de proceduri, scriu aceste tari, intre care Polonia, Romania si Finlanda, potrivit unui text difuzat luni pe Twitter de Suedia, de asemenea semnatara.

Cele 13 state membre sustin ca „nu exclud nicio optiune in acest stadiu”, dar ca vor sa studieze mai intai propunerile de reforma prezentate liderilor UE dupa dialogul cetatenesc.

Textul a mai fost semnat de Danemarca, Malta, Republica Ceha, Slovenia, Bulgaria, Croatia si cele trei tari baltice – Estonia, Letonia si Lituania.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

2 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

2 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

3 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

4 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

4 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

4 ore ago