Romania este una din cele cinci tari care vor cere UE sa prelungeasca interdictia privind importul de cereale ucrainene

externe

tren cu cereale

Cinci tari central-europene membre ale Uniunii Europene – Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia – vor face miercuri un apel comun catre UE cu o cerere de prelungire a interdictiei de import de cereale ucrainene dupa 15 septembrie, a declarat ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, pentru Reuters.

„Mergem la Varsovia pentru a consolida cooperarea celor cinci tari si pentru a semna o declaratie sau un acord prin care vom cere UE sa prelungeasca interdictia dupa 15 septembrie”, a declarat ministrul Agriculturii din Ungaria.

Dupa cum noteaza agentia, tarile central-europene se tem ca rezilierea „acordului privind cerealele” de catre Rusia ar putea duce la o crestere a fluxurilor de cereale si la aparitia unor blocaje in aceste cinci tari.

Cu o zi inainte, Nagy a declarat ca cele cinci tari vor cere ca interdictia privind importul a patru produse ucrainene – grau, porumb, rapita si floarea-soarelui – sa ramana deocamdata neschimbata, iar livrarile de tranzit vor continua.

Cu toate acestea, potrivit acestuia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia vor discuta despre posibilitatea de a solicita individual UE sa adauge produse pe lista produselor interzise.

„Evident, avand in vedere dimensiunea sa uriasa, tot ceea ce produce si exporta Ucraina in Europa perturba piata. Aceeasi situatie cu carnea de pui, ouale, mierea”, a spus Nagy. „Vrem sa mentinem interdictia pentru aceste patru produse si probabil ca va exista un acord conform caruia tarile pot cere individual UE sa introduca o interdictie pentru produse suplimentare… Despre acest lucru vom discuta”, a rezumat ministrul.

In acelasi timp, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat ca Varsovia este pregatita sa imbunatateasca tranzitul prin Polonia, dar Uniunea Europeana ar trebui sa ajute cu infrastructura. Potrivit lui Nagy, transportul terestru al cerealelor este costisitor si a sugerat ca UE sa ofere Ucrainei sau companiilor de transport maritim o subventie progresiva de tranzit pentru a permite transportul cerealelor catre porturi alternative, pentru a evita impovararea pietelor europene. Pe 17 iulie Rusia a anuntat suspendarea „acordului privind cerealele”.

Ucraina s-a adresat Turciei si ONU cu propunerea de a continua functionarea „coridorului de cereale” in cadrul Initiativei pentru cereale la Marea Neagra fara Rusia, care s-a retras din acord. Kremlinul a amenintat cu „riscuri” partile care decid sa continue „acordul privind cerealele” fara participarea Federatiei Ruse.

Reamintim ca, pe 5 iunie, Comisia Europeana a prelungit interdictia asupra importurilor agricole ucrainene pana la 15 septembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: