Romania incaseaza de zece ori mai mult din comertul fluvial cu Ucraina decat inainte de razboi, chiar daca a micsorat taxele

news

comert, ucraina, dunare, taxe, Romania

Incasarile Romaniei pentru marfurile ucrainene care au traversat Dunarea – via canalul Sulina – au crescut in 2023 de peste zece ori fata de 2021, inainte de inceperea razboiului.

Dupa ce Rusia s-a retras, in iulie 2023, din acordul international „Grane pe Marea Neagra”, Ucraina si cele trei state NATO riverane Marii Negre (Romania, Bulgaria si Turcia) au gasit noi solutii pentru exportarea marfurilor ucrainene.

Navele care pleaca din porturile ucrainene fie trec prin apele teritoriale maritime ale Romaniei, Bulgariei si Turciei pana ajung in stramtorile din Turcia, fie pleaca pe Dunare, prin Romania, catre centrul Europei.

La cererea Radio Europa Libera, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati (AFDJG) a comunicat ca, de cand a inceput invazia Rusiei (2022 – februarie 2024), institutia a incasat de la companiile care au operat in porturile ucrainene Reni si Izmail si apoi au traversat canalul Sulina aproape 22 de milioane de euro (110 milioane de lei). Acesti bani reprezinta taxele de tranzitare a partii romanesti a Dunarii.

In 2021, inainte de invazia Rusiei in Ucraina, taxele incasate de AFDJG de la companiile care transportau marfa din porturile ucrainene dunarene au fost de aproape patru ori mai mici decat in 2022, adica 1,2 milioane de euro.

In 2023, cifra a crescut considerabil, pana la 15,3 milioane de euro, iar tendinta pare a se mentine si in 2024, cand doar in ianuarie si februarie, AFDJG a incasat mai mult decat in tot anul 2021.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: