Romania, invitata sa adere la Conventia Anti-Mita a OCDE. Guvernul: „Recunoasterea eforturilor Romaniei din ultimii ani pentru imbunatatirea luptei impotriva coruptiei”

news

Romania a primit, marti,  invitatia din partea OCDE de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mita (Working Group on Bribery) si de a adera la Conventia Anti-Mita a Organizatiei, anunta un comunicat al Guvernului.

Romania a primit, astazi, invitatia din partea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mita (Working Group on Bribery) si de a adera la Conventia Anti-Mita a Organizatiei (Conventia Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica privind combaterea coruperii functionarilor publici straini in cadrul operatiunilor economice internationale).

Invitatia, transmisa prin intermediul scrisorii secretarului general al OCDE, Mathias Cormann catre prim-ministrul Nicolae Ciuca, reprezinta recunoasterea eforturilor depuse de catre Romania, si in special de catre Ministerul Justitiei, pentru a se alatura acestui demers, constituind totodata, un angajament solid al tarii noastre in directia elaborarii si implementarii de politici eficiente in materia luptei anticoruptie.

De mai bine trei decenii, Grupul de lucru anti-mita actioneaza ca o forta motrica la nivel global, care promoveaza lupta impotriva coruperii functionarilor publici straini in cadrul operatiunilor economice internationale. Prin participarea in acest Grup de lucru, Romania va putea sa ia parte la dezvoltarea si implementarea unor politici si practici eficiente in combaterea coruptiei, inclusiv prin cresterea constientizarii in randul operatorilor economici cu privire la riscurile si consecintele darii de mita.

Conventia Anti-Mita a OCDE este unul dintre cele mai importante instrumente multilaterale anti-coruptie. Aderarea la Conventie va contribui, pe de o parte, la consolidarea politicilor si practicilor anticoruptie, iar, pe de alta parte, la cresterea vizibilitatii de tara prin promovarea experientei proprii a Romaniei in acest domeniu.

„Aderarea Romaniei la Conventia Anti-mita va creste reputatia companiilor romanesti, contribuind la includerea acestor companii in lanturile de aprovizionare la nivel global, facilitand castigarea de contracte de achizitii publice in strainatate.

Consolidarea increderii de care se bucura Romania la nivel international se va concretiza, astfel, si prin atragerea de noi investitori straini responsabili, intrucat aderarea la Conventie transmite un semnal foarte puternic la nivel international in legatura cu respectarea de catre Romania a standardelor si bunelor practici in materie de anti-coruptie.

Guvernul va continua in ritm sustinut procesul de aderare la OCDE, cea mai puternica organizatie economica globala, care reuneste state din care provin 90 la suta din investitiile straine directe”, a declarat premierul Nicolae Ciuca.

Invitatia primita astazi din partea secretarului general al OCDE confirma increderea organizatiei in capacitatea Romaniei de a contribui la eforturile comune de promovare ale valorilor organizatiei in vederea asigurarii prosperitatii si egalitatii pentru toti cetatenii.

Aceasta invitatie reprezinta recunoasterea eforturilor Romaniei din ultimii ani pentru imbunatatirea luptei impotriva coruptiei si, implicit, pentru consolidarea sistemului judiciar. Totodata, invitatia Consiliului OCDE reprezinta un semnal clar ca Romania are potentialul de a sprijini efortul de combatere a coruperii functionarilor publici straini in cadrul operatiunilor economice internationale.

Executivul va contribui la finalizarea cat mai curand posibil a procesului de aderare la Conventie, pentru inceperea monitorizarii de catre Grupul de Lucru a modului in care Romania implementeaza prevederile acesteia, jalon important in procesul de aderare la OCDE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: