Romania se face de ras in cazul scandalului Sky News: „Da dovada de provincialism si reflexe STALINISTE”. Care era cea mai eficienta reactie

news

Analistul Sorin Ionita critica reactia autoritatilor romane in cazul scandalului declansat de Sky News privind „traficantii de arme”. Ionita considera ca romanii nu fac decat sa confirme „toate cliseele ridicole despre noi”.

„Trei fraieri din Mures arestati pentru „comunicare de informatii false”? Pe bune, mai exista infractiunea asta sovietica in codul penal? Din momentul asta statul roman isi submineaza cazul in disputa cu Sky News si confirma exact ce spunea britanicul: iata, sunt oameni arestati, sunt arme, s-au facut infractiuni. Cine din publicul lui tabloid, care stie despre Romania doar ca e o tara vag africana ajunsa din greseala in UE si unde te astepti sa se intample orice, va sta sa se uite la detalii, ca erau arme de vanatoare, ca nu erau din Ucraina, etc? Deci omul a avut dreptate, iata, sunt arestari.

Il mai si martirizam pe Ramsey, chemandu-l la procuratura, solidarizand astfel cu el breasla jurnalismului britanic, unde are rivali care il dispretuiesc pentru acest fals evident, dar nu vor da niciodata un confrate pe mana justitiei din tara lui Borat, care incrimineaza „raspandirea de informatii false”. Doar stirea asta data in UK e suficienta ca sa intoarca tot publicul informat, care e anti-Sky News, impotriva Romaniei.

Cea mai eficienta reactie la materialul Sky News era bascalia, o arma teribila in lumea anglofona, si explicarea modului cum un canal privat (din reteaua Murdoch) isi prosteste cu falsuri publicul platitor. Cam cum au facut si la Brexit. In asta am fi avut aliati liderii de opinie anti-tabloizi si nu in ultimul rand, BBC. Iar daca reglementatorul britanic voia sa se sesizeze pe chestii de frauda profesionala, n-avea decat.

In loc de asta, din provincialism si reflexe staliniste, autoritatile romane joaca exact jocul care il avantajeaza pe Ramsey si fac dintr-o prostie, un caz real. Adica ii construiesc apararea aratand ca da, e ceva cu iz penal in povestea asta, deci jurnalistul de investigatie e protejat de clauza „the greater good of free information”, chiar daca a comis greseli pe parcurs.

Si daca justitia sovietica nu era de ajuns, il mai avem si ambasador acolo pe Mihalache-Borat, care acuza conspiratii globale contra tarisoarei. Oh dear. Chiar vrem sa confirmam toate cliseele ridicole despre noi”, a scris Sorin Ionita pe pagina sa de Facebook.

Procurorii DIICOT au retinut, in cursul zilei de joi, trei barbati care apar in reportajul realizat de televiziunea britanica Sky News despre un presupus trafic cu arme.

DIICOT mai anunta ca, prin intermediul unei comisii rogatorii internationale, procurorii vor proceda la citarea jurnalistilor britanici de la Sky News in vederea audierii acestora, avand ca temei dispozitiile procesual-penale si legea privind cooperarea judiciara internationala.

Procurorii sustin ca toate datele si informatiile comunicate verbal si surprinse ca atare in materialul video al postului britanic de televiziune, ce au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune si componente mass-media, inclusiv in mediul virtual, cunoscand caracterul fals al acestora (si anume faptul ca persoanele din video nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal), au pus in pericol securitatea nationala.

„In acelasi sens, cu rea-credinta, cunoscand ca armele de vanatoare pe care inculpatii romani (care aveau permise de port-arma pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispozitie si pe care le-au filmat ca fiind arme de razboi, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, daca ar fi fost adevarat, ar fi creat impresia ca autoritatile statului roman nu gestioneaza sau nu sunt interesate de a gestiona o asa-zisa problema creata de vanzarea de arme pe teritoriul sau, din motive de incompetenta sau de coruptie”, sustin procurorii DIICOT.

Totodata, anchetatorii romani declara ca, prin realizarea acestui reportaj care contine date nereale, jurnalistii britanici au afectat securitatea nationala a Romaniei, prin inducerea in eroare a populatiei, inclusiv din Europa.

„Pe langa modul de exprimare absolut inacceptabil si de neinteles adoptat de catre jurnalistul britanic si preluat de catre angajatorul sau — postul de televiziune, actiunile grupului de ziaristi britanici pe teritoriul Romaniei sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului roman, de natura a aproviziona cu armament de razboi deosebit de periculos grupari teroriste din vestul Europei (deseori zguduit in ultimii ani de atentate teroriste) si din Orientul Mijlociu, aceste fapte, daca ar fi reale, circumscriindu-se finantarii terorismului islamic de catre statul roman prin complicitatea lasa sau pasiva a autoritatilor acestora”, mai arata DIICOT.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: