„Romania si-a ratat toate cele trei valuri de modernizare”. Text tulburator, Regimul Dragnea ne distruge inca o sansa

politica

Ciprian Mihali, profesor de filosofie la Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, publica un text tulburator despre sansele ratate ale Romaniei de a se moderniza la nivelul secolui 21. Noul regim, instituit de PSD cu doi ani in urma, contribuie si mai mult la adancirea prapastiei dintre Romania si modernitate.

„Romania si-a ratat toate cele trei valuri de modernizare pe care le-a cunoscut in istoria sa ca stat modern. Dar le-a ratat spectaculos, prin simulare si mistificare. Pentru ca in fiecare din cele trei perioade (pana in 1938, pana in 1989 si pana azi), oamenii politici au falsificat in folos propriu beneficiile modernizarii, pastrand neatinse obiceiurile lumii feudale si fanariote: slugarnicia, hotia, minciuna, arivismul. Nici prima modernitate, nici cea comunista, nici cea postcomunista nu au emancipat iobagii si nu au consolidat institutiile.

Daca privim cum arata azi mai toate satele si o buna parte din populatia saraca a oraselor romanesti, o sa ne dam seama usor ca in afara unor semne exterioare ale bunastarii, moravurile si relatiile interumane au ramas neschimbate de doua sute de ani: mojicul tinut sub papuc, scuipat cu dispret, invatat sa pupe mana care ii arunca o coaja de paine, devine el insusi zbir cand se capata la avere si la functii. Cel mai marunt portar de institutie se poarta ca un satrap, orice asistenta medicala isi ia dreptul sa tipe la bolnavi, fiecare functionar va trata cetatenii cu acreala si ura, asa cum numai ciocoii stiu sa-si trateaza slugile. Valurile de modernitate doar au inmultit locurile si scenele in care pot sa se manifeste ciocoismul si servilismul, dar nu au schimbat nimic din mentalitatea unora sau altora, din relatiile de putere premoderne.

Dezvaluirile din dosarul TelDrum se adauga acestei imagini pe care o avem deja destul de limpede despre Romania: un mojic fara scrupule, un oarecare, nici inteligent, nici talentat, nici incercat de viata, reuseste, dupa reteta descrisa de Nicolae Filimon sa construiasca un imperiu al slugarniciei, al obedientei si al complicitatii criminale. Se intampla ca mojicul de Teleorman sa fi ajuns primul in fruntea statului. Dar daca ne uitam bine prin tara, toti mojicii parveniti il sustin pentru ca il invidiaza si pentru ca incearca sa-l copieze. Si nu doar cei din fruntea judetelor, ci toate piramidele, pana la acel portar care isi ia cascheta drept coroana regala sau pana la ultimul jandarm care bate cu ura in ochi si cu spume la gura pe cel mai slab ca el.

Daca Romania e stat capturat, el e capturat in scheme de putere feudala, anti-moderne, mistificatoare, lipsite de orice moralitate, dar imbibate de o religiozitate care-i prefera pe credinciosi robi fideli si creduli, cu un aparat represiv in slujba ciocoilor locali si, mai ales, cu institutii fake, simulate si paralizate. In acest moment, nicio institutie nu mai este in slujba cetateanului, toate sunt aparate represive, de urmarire, de pedepsire, de descurajare, de penalizare.

Sarcina oricarei guvernari viitoare care se vrea altfel este sa creeze Romania ca stat modern, cu cetateni in loc de serbi si cu institutii in loc de complicitati si retele de infractori la putere. Intre minoritatea civica si moderna, pe de o parte, si marea masa de iobagi aflati la cheremul baronilor centrali si locali se intinde pacla groasa a unui ev mediu reincalzit dupa nevoi.

Din acest punct de vedere, prima suta de ani a Romaniei a esuat. Poate reuseste macar a doua”, a scris Ciprian Mihali pe Facebook.

Mai mult despre: ,

Comentarii: