Romania, tara cu cele mai scumpe stadioane. Cel al Olgutei Vasilescu costa mai mult decat stadioane mai mari din Spania, Anglia sau Turcia

news

Stadionul din Craiova, proiectul cu care Lia Olguta Vasilescu se mandreste cel mai mult, a costat cu mult mai mult decat stadioane mai mari din tari precum Spania, Turcia sau Uruguay. In plus, stadionul din Craiova va trebui sa fie refacut, intrucat a fost gresit construit.

„Tot despre stadioane, inca sunt uimit de pretul de 55 milioane de euro pentru stadionul de doar 33.000 locuri construit la Craiova, din banii de la bugetul statului, dar cu contractul acordat de Olguta Vasilescu.

O suma imensa pentru un judet care este in topul saraciei in Romania, cu aproximativ 60% dintre pensionarii din Dolj care incaseaza lunar pensii mai mici de 1.000 lei.

M-am uitat prin alte parti la ce stadioane se construiesc cu preturi similare:

– In Spania, Vigo, stadionul cu capacitate similara ( 32.000 locuri) a costat 30 milioane euro.
– Anglia, Molineux Stadium, cu o capacitate de 40.000 locuri, o multime de facilitati, cost 44 milioane euro.
– Turcia, Gaziantep, stadion de 40.000 locuri, 3 restaurante, 18.000 locuri de parcare, 6 alte sali de sport mai mici – costa 45 milioane euro.
– In Uruguay, Banados de Carrasco, stadion de 40.000 locuri, cost 40 milioane $”, a scris craioveanul Laurentiu Dinca pe Facebook.

In plus, stadionul din Craiova are nevoie sa fie refacut. Dupa cum reiese din Nota de fundamentare a Hotararii de Guvern pentru modificarea stadionului, a fost/este nevoie sa se schimbe:

– regimul de inaltime de la parter + mezanin + 4 etaje in Parter + 6 etaje. In text se mentioneaza ca mezaninul se transforma in etajul 1, deci rezulta ca e nevoie sa se mai construiasca un etaj! Asta, desi in acest moment e instalat inclusiv acoperisul.

Explicatia acestei modificari – la fel ca si altele, veti vedea pe parcurs – este stupefianta: „asigurarea vizibilitatii la nivelul studiourilor TV outdoor, conform UEFA Euro2020“. In prima faza, studiourile TV „erau amplasate la nivelul 3, in skyboxuri, cu dubla functiune si vizibilitate redusa la terenul de fotbal, fiind amplasate pe capetele tribunei 1“! Problema este ca si in 2014 se stia foarte clar care sunt normele internationale in privinta amplasarii studiourilor TV. Asa cum puteti citi, initial acestea fusesera amplasate „pe capetele tribunei 1“, unde aveau „vizibilitate redusa la terenul de fotbal“. In mod logic, vechile lucrari n-ar fi corespuns nici macar transmisiunii meciurilor din Liga 1, pentru care televiziunile autohtone platesc 27 de milioane de euro pe an.

– „inelul perimetral, a carui latime a fost calculata conform cu suma fluxurilor de evacuare de pe sectoare, pentru tribune si peluze, marind suprafata construita a stadionului cu aproximativ 7.000 mp“, a fost introdus „pentru rezolvarea problemelor de acces si evacuare a publicului, urmare a avizului ISU“. Aici, lucrurile sunt si mai simple, dar si mai scandaloase: a fost nevoie de tragedia cumplita de la „Colectiv“, din 2015, pentru ca autoritatile sa ia, in fine, in serios siguranta oamenilor. Aceste norme au modificat, dupa cum se vede, substantial arhitectura stadionului, a carui suprafata construita a fost nevoie sa fie marita cu 7.000 de metri patrati.

– o alta modificare de substanta a vizat insasi structura de rezistenta a arenei care trebuie sa gazduiasca 30.000 de oameni: „s-a constatat faptul ca panza freatica este ridicata si a fost necesara marirea adancimii de fundare precum si cresterea numarului de piloti forati fata de varianta din studiul de fezabilitate realizat in anul 2014“. Textul notei de fundamentare specifica faptul ca s-a observat ca panza freatica este ridicata dupa ce a fost demolat vechiul stadion.

– absolut naucitoare este explicatia pentru alte modificari majore aduse atat formei stadionului, cat si regimului de inaltime: initial, nu s-a luat in calcul vantul! Dupa ce „a fost realizat un studiu de vant in tunel aerodinamic“, „structura de rezistenta a fost evaluata cu date exacte datorate vantului“, „elementele prefabricate au fost reconsiderate ca pozitii si dimensiuni“, „datorita eforturilor axiale cat si momentelor de torsiune mari din elementele prefabricate si a masivitatii acestora a fost necesar a se opta pentru conectarea grinzilor de gradena cu piese specializate pentru aceste tipuri si magnitudini ale eforturilor“, „reamplasarea si redimensionarea elementelor de beton monolit cat si reamplasarea si redimensionarea contravantuirilor metalice de la nivelul structurii de rezistenta“.

Toate cele de mai sus au schimbat cu totul forma initiala a stadionului, a carui inaltime a fost redusa cu aproape 10 metri: „Urmare a optimizarii inaltimii acoperisului si reducerea inaltimii maxime la 50,14 metri, fata de 60 metri inatime initiala in studiul de fezabilitate realizat in anul 2014, volumul exterior al cladirii a fost modificat, devenind mult mai ergonomic pentru a proteja mai bine tribunele impotriva intemperiilor“.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: