news

„Romania vrea autostrazi”. Satul de vorbe, un tanar a tiparit 3 milioane de afise: „Nu ma opresc pentru nimic in lume”

Un tanar om de afaceri din Suceava, Stefan Mandachi, a tiparit pe banii lui trei milioane de afise cu mesajul „Romania vrea autostrazi” pe care „le-am livrat clientilor pe tavile din restaurantele din toata tara”. De asemenea, el a tiparit si alte cateva milioane de servetele cu acelasi mesaj.

Ce l-a determinat pe Mandachi sa faca acest lucru? „Imi vine sa vomit cand aud ca vinovatii sunt ministri, autoritati, directia cutare, secretarul de stat, regia de drumuri, primaria nu stiu care, regii soselelor, etc. La mine in firma nu raspunde receptionerul ca electricianul nu si-a primit banii, ci eu raspund. (…) De vorbe si scuze sunt satul asa ca am facut ceva concret”, a explicat Mandachi pe blogul sau.

„Nu fac politica, nu sunt activist, nu fac parte din nicio organizatie, miscare sau asociatie. Sunt Stefan Mandachi. Nici cel mai frumos, nici cel mai corect, nici cel mai fericit om. Detin o companie cu 450 de salariati pe care am construit-o de la ZERO.

Daca-i spun unui angajat ca ii ofer conditii mai sigure, mai bune si mai banoase incepand cu 2026, imi da si doua palme si pleaca de ieri din firma. In schimb, Statul imi cere fix pe 25 sa achit integral, pe loc, taxe si impozite dar imi ofera conditii normale din 2026.

Am restaurante in toata tara asa ca transportul costa, dureaza si conteaza.

In firma avem posturi garla, de la Director general pana la Maturator. In ordine ierarhica, fiecare salariat se subordoneaza superiorului, iar superiorul sefului sau si tot asa. Avem instalatori, sefi de raioane, magazioneri, contabili, auditori, sefi de departamente, manageri locali, manageri zonali, inspectori, directori generali, directori executivi, etc. In aceasta ierarhie, multe dintre persoanele care lucreaza pentru compania mea nu le cunosc si nu le-am vazut niciodata. Eu locuiesc in Suceava, dar am oameni care lucreaza in Turnu Severin sau Constanta, carora, din pacate, nu am reusit inca sa le strang personal mana.

Asta si din cauza ca de la Targu Jiu la Botosani faci 15 ore cu masina.

Daca un magazioner din Pitesti are o problema, o raporteaza superiorului sau si de cele mai multe ori, problema se rezolva fara sa aud despre ea vreodata. Daca exista divergente (si sigur exista) seful de locatie le rezolva conform procedurilor sau intuitiei si viata merge mai departe fara ca eu sa aud despre situatie.

Dar ce se intampla daca un paznic din Botosani nu isi primeste salariul? Nu mai critica managerul de locatie. Nu mai acuza contabilul, managerul zonal, administratorul… Ma acuza pe mine pentru ca nu e platit (chiar daca nu m-a vazut in viata lui).

Ca atare, toti superiorii paznicului se evapora, se dilueaza si raman EU in tinta si vizorul lui. In raza sa de atac. Asta este valabil de la primul la ultimul salariat. Si mi se pare foarte corect. Este firma mea, de care raspund.

Trebuie sa fiu in primul rand preocupat ca ultimul angajat din cei 450 sa-si incaseze banii, apoi achit integral si la timp taxele la stat, tva, impozite, cote si restitui creditele. Abia apoi ma gandesc la profitul firmei, dupa care la dividendele mele si in cele din urma cum sa reinvestesc banii. Asta daca au mai ramas si de reinvestit. Eu trebuie sa-mi toc creierii cum fac banii, cum ii pastrez, cum ii impart cu salariatii si cum ii multiplic. Apoi mecanismul continua si se repeta.

Conduc compania mea de sapte ani. Cine este responsabil pentru toate performantele? Cine este vinovat pentru toate pierderile, lacunele, dezordinea, haosul, risipa? EU. Atat Vinovatul cat si Laudatul au nume si prenume: Mandachi Stefan.

Asa cum eu decid in srl-ul meu, asa si o mana de oameni au decis pentru ”srl-ul” Romania.

Din 1989 astazi traim cel mai prosper moment al istoriei Romaniei. Dar cel mai prosper moment al istoriei traiesc 90% din tarile lumii. De aceea, cand se amesteca autostrazile cu justificarea ca suntem in cel mai bun moment al istoriei sunt luat de prost.

Nu c-as fi foarte istet, dar eu ma refer strict la subiectul ”autostrazi”. Intr-un singur an in Romania mor 2000 oameni in accidente rutiere. Mai mult decat au murit la revolutie. Conform statisticilor cei mai multi dintre ei mor in Suceava, judetul in care locuiesc si eu.

Pe cale de consecinta, eu traiesc in cea mai riscanta zona din Uniunea Europeana din punct de vedere rutier.

Din doua mii de oameni, macar unul moare nevinovat pe drumuri! De ce sa moara un om nevinovat din cauza drumurilor? Nu vreau sa stau la doi metri sub pamant, asa ca ma intreb, in SRL-ul numit Romania, cine anume se face vinovat pentru ca n-am un singur centimetru de autostrada in Moldova si riscul de a deceda nevinovat in trafic este cel mai ridicat?

Exista vinovati cu nume si prenume pentru toti nervii pe care mi i-am facut pe sosele de 15 ani de cand am permis de conducere?

Exista nume si prenume pentru ca mi s-a pus viata in pericol sau ca am stat la volan ani in plus? Ca mor oameni nevinovati? Ca pot fi strivit de tiruri, ca-mi cad bariere in cap pe drum botezat ”EUROPEAN”? Ca pot calca eu la randul meu pietoni, carute, pisici, caini?

Imi vine sa vomit cand aud ca vinovatii sunt ministri, autoritati, directia cutare, secretarul de stat, regia de drumuri, primaria nu stiu care, regii soselelor, etc.

La mine in firma nu raspunde receptionerul ca electricianul nu si-a primit banii, ci eu raspund.

Dupa acest rationament, e la mintea cocosului: vinovati pentru ca eu risc sa crap pe drumuri in 2019 sunt 19 oameni: 4 presedinti si 15 prim-ministri. La fel de ticalosi! Nu este nicio diferenta intre ei. 19, fara nicio exceptie, de la primul la ultimul.

Pe de alta parte Romania se afla in cel mai dezvoltat moment din punct de vedere economic din istoria sa si datorita celor 19. Dar si datorita MIE, datorita TIE, datorita NOUA. Dar aici nu vorbim despre economie ci despre AUTOSTRADA. Care ar putea sa tripleze puterea noastra economica. Romania si Tarile Romane au suferit cumplit pe pe parcursul istoriei si in numele aceste crunte suferinte merita sa risc sa-i identific fara frica pe cei vinovati.

De vorbe si scuze sunt satul asa ca am facut ceva concret:

– am printat peste TREI milioane de afise pe care le-am livrat clientilor pe tavile din restaurantele din toata tara, imprimate cu ROMANIA VREA AUTOSTRAZI.

– am tiparit alte milioane de servetele personalizate cu ROMANIA VREA AUTOSTRAZI, pe care le transport spre restaurantele din tara cu camioane care circula pe strazi mai proaste decat in Bosnia Hertevogina.

Deocamdata nimeni nu m-a incurajat. Unii mi-au blocat afisele, dar nu ma opresc pentru nimic in lume!”, a scris Mandachi pe blog.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

4 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

46 de minute ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

O oră ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

O oră ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

2 ore ago