Romanii isi vand PADURILE pe site-uri din strainatate. La preturi de trei ori mai MICI – VIDEO

news

Mii de hectare de padure din Romania se vand pe site-uri din strainatate, nu doar de la noi. Vanzatorii ii asigura pe posibilii clienti ca vor putea exploata in totalitate padurea cumparata. Aproape 100 de hectare din Strunga, judetul Iasi, apar pe un site de vanzari online din China.

Specialistii din domeniul silvic spun insa ca acest lucru nu este posibil fara a fi comise ilegalitati. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pare a fi scapat problema de sub control.

94 de hectare de padure din comuna Strunga, judetul Iasi, 165.000 de euro. Asa suna anuntul postat pe cel mai mare site de vanzari online din China, informeaza Stirile TVR. Satenii spun ca padurea ar fi apartinut unor boieri si ar fi fost retrocedata urmasilor.

La o simpla cautare pe Internet, am gasit si o persoana care vinde o mie de hectare de padure in judetul Gorj. In anunt se mai ofera insa o informatie. De pe intreaga suprafata se pot taia peste 350.000 de metri cubi de lemn.

Discutie reporter – proprietar de padure din Gorj:

Reporter: Anuntul cu padurea mai este valabil?

Proprietar de padure: Care?

Reporter: Ala din Gorj, cu 1000 si ceva de hectare.

Proprietar de padure: Da.

Reporter: Ma interesez pentru un cetatean canadian.

Proprietar de padure: Veniti cu cetateanul canadian in agentie si vorbim pe urma.

Si o proprietara din Caras Severin isi vinde padurea.

Reporter: Eu sun din partea cetateanului canadian, cu dansul o sa tratati. E un strain, nu aveti nimic impotriva sa i-o dati, nu?

Proprietara de padure: Nu. N-am nicio problema. Sunt 30 de hectare si pretul este 65.000 euro. Se mai poate negocia. (…) Poate fi exploatata. Aveti drumuri de acces, este marcata.

Cei care activeaza in domeniul silvic spun ca romanii sunt tentati sa vanda padurile pe nimic, chiar si strainilor si indiferent de intentia lor. Pretul cu care se vinde un hectar, in jur de 3000 de euro, este de cel putin trei ori mai mic decat in oricare alta tara a Uniunii Europene.

“Dupa o evaluare de anul trecut, noi stim ca sunt aproximativ 100.000 de hectare de paduri vandute la grupuri de proprietari din afara”, precizeaza Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor.

Dupa instrainare, in cele mai multe cazuri, noii proprietari incep si taierile ilegale, spun specialistii, pentru ca legile sunt permisive. Iar dreptul de preemtiune al statului nu este intotdeauna exercitat. Acesta ar trebui sa cumpere padurile care se afla in imediata apropiere a celor pe care le detine deja.

Reprezentantii Ministerului Mediului Apelor si Padurilor ridica din umeri. Desi am solicitat in mai multe randuri sa ne spuna cate hectare de padure au fost vandute in ultima perioada, dar si ce masuri au luat pentru a stopa taierile ilegale, acestia au refuzat sa ne raspunda

Ultimele statistici arata ca, anual, in Romania, in urma taierilor ilegale, dispar aproape 9 milioane de metri cubi de lemn.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: