Romanii nu mai vor sa munceasca sau forta de munca a fugit din tara?! Zeci de mii de locuri de munca stau neocupate

news

locuri_de_munca

Rata medie anuala a locurilor de munca vacante s-a situat, in 2017, la 1,24%, in scadere cu 0,04 puncte procentuale in comparatie cu anul anterior, in timp ce numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 60.000, in usoara crestere fata de 2016, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.

Potrivit sursei citate, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale a posturilor vacante s-au inregistrat in: administratia publica (3,26%), sanatate si asistenta sociala (2,79%), alte activitati de servicii (2,48%), respectiv activitati de spectacole, culturale si recreative (2,38%), anunta Agerpres.

In acest context, statistica arata ca, in industria prelucratoare, s-a concentrat peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (15.800 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 1,33%.

La polul opus, cele mai mici valori atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca disponibile s-au inregistrat in activitatile din industria extractiva (0,16%).

De asemenea, sectorul bugetar a insumat peste o treime din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in sanatate si asistenta sociala (9.200 locuri vacante), urmata de administratia publica (8.700) locuri vacante) si invatamant (2.500). In acelasi timp, cele mai semnificative diminuari atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante au cunoscut activitatile de administratie publica (-0,47 puncte procentuale), hoteluri si restaurante (-0,22 puncte procentuale), informatii si comunicatii (-0,22 puncte procentuale).

Fata de perioada analizata, cele mai relevante cresteri ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au evidentiat in activitatile de intermedieri financiare si asigurari (+0,23 puncte procentuale), respectiv de transport si depozitare (+0,19 puncte procentuale), iar in ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cresteri mai semnificative au fost in sanatate si asistenta sociala, respectiv in transport si depozitare.

In functie de grupele majore de ocupatii, rata medie anuala si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, in anul 2017, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei cat si al numarului mediu anual al locurilor de munca vacante s-a constatat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (1,69% rata locurilor de munca vacante, respectiv 17.500 locuri vacante).

La polul opus, cu cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata, s-au regasit ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (0,64% rata locurilor de munca vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori – grupa majora 1 (0,77% rata locurilor de munca vacante).

Pe regiuni de dezvoltare, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au inregistrat, anul trecut, in regiunile Vest (1,75%), respectiv Bucuresti-Ilfov (1,52%).

Datele INS arata, totodata, ca angajatorii au prezentat cea mai semnificativa cerere de forta de munca salariata in regiunea Bucuresti-Ilfov (16.300 locuri vacante), care a reprezentat peste 27% din numarul locurilor de munca vacante din intreaga tara. Regiunile Nord-Vest (9.300 locuri vacante), respectiv Vest (8.600) au insumat aproape 30% din numarul total al locurilor de munca vacante.

La polul opus, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cele mai scazute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,63%, respectiv 2.400 locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Est (0,87%, respectiv 4.300 locuri vacante), care impreuna detin peste 11% din totalul locurilor de munca vacante.

Comparativ cu anul precedent, in ceea ce priveste rata medie anuala a locurilor de munca vacante singurele cresteri s-au inregistrat in Regiunile Sud-Vest Oltenia (+0,12 puncte procentuale), respectiv Nord-Vest (+0,05 puncte procentuale). Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut, de asemenea, cresteri tot in Nord-Vest (+600 locuri vacante), respectiv Sud-Vest Oltenia (+500 locuri vacante), alaturi de regiunea Bucuresti-Ilfov (+300).

Pe de alta parte, cele mai relevante scaderi ale celor doi indicatori s-au regasit in regiunea Sud-Muntenia (-0,15 puncte procentuale), urmate de regiunile Vest (-0,09 puncte procentuale) si Sud-Est (-0,07 puncte procentuale).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: