Romanii, „sclavi” si „iobagi”? Declaratiile PSD si AUR, demontate: „Este o jignire. Romania este pe locul 19 in lume la nivelul de sofisticare, conform Atlasului Complexitatii Economice al Universitatii Harvard”

politica

Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale Concordia, demonteaza acuzatiile lansate de premierul Ciolacu si liderul AUR, George Simion, conform carora romanii ar fi acum „sclavii moderni ai Europei” (Ciolacu) si „iobagii Europei”.

„Cum anticipam, de la sclavii Europei, la iobagii Europei care nu produc nimic modern nu a durat nici jumatate de zi. Oameni buni, este FALS! FALS! FALS! Toate datele arata ca economia Romaniei s-a dezvoltat fantastic. Daca jumatate de tara a ramas de izbeliste (din vina cui?) sa nu aruncam cu pietre in cealalta jumatate care s-a miscat extraordinar, produce lucruri exceptionale si a dus tara asta de la un PIB de 37 de miliarde de dolari la unul care se va apropia de 350 de miliarde la finele acestui an. Aproape de 10 ori mai mare in 20 de ani.

Ponderea produselor de inalta tehnologie in exporturile totale de produse manufacturiere este peste media tuturor tarilor din Europa de Sud, Slovacia, Slovenia, Polonia, si comparabila cu ponderea acestora in exporturile din Danemarca si Austria.

In Atlasul Complexitatii Economice al Universitatii Harvard, Romania este pe locul 19 in lume la nivelul de sofisticare.

Piata de IT din Romania a crescut de la nimic acum 20 de ani, la 9 miliarde de euro si va ajunge la 12 miliarde.

Dacia si Ford au produs 500.000 de masini in 2022. Suntem in topul producatorilor europeni.
Softronic produce la Craiova locomotive pe care le foloseste Deutsche Bahn.

Inginerii de la Continental si Bosch lucreaza la masini care se conduc singure si la cele mai avansate sisteme care exista in industria auto. Aceleasi companii + NXP pregatesc investitii in productia de cipuri in Romania (finantate cu bani europeni din PNRR).

Producem in industria aeronautica piese pentru Airbus. Daca zburati cu un avion modern produs in Europa are in el componente facute in Romania.

Industria reprezinta 22.5% din PIB. 1 din 5 lei produsi in Romania e facut in industrie si nu e adevarat ca sunt doar lucruri cu valoare adaugata mica.

Producem o gramada de lucruri de inalta valoare si tehnologie in foarte multe industrii si vin spre Romania investitii in industriile viitorului. Producem biocombustibili si vom produce panouri solare si baterii. Avem fabrici cat se poate de moderne care produc lucruri de ultima generatie cu metode de ultima generatie.

Pot continua. Nu incerc sa va spun ca e doar lapte si miere, ca nu e, dar va rog nu-i credeti pe cei care va spun ca exista un ”inainte” mai bun. Nu e adevarat! Avem zone unde importam prea mult? Da. Exista sectoare unde putem creste valoarea adaugata? Da. Agricultura, mancare in general, petrochimie, energie. Are nevoie economia romaneasca sa devina si mai sofisticata, sa creasca si mai mult valoarea adaugata? Categoric da! Da, avem o problema si cu zonele sarace ale Romaniei care sunt probabil cele mai sarace ale Europei. Haideti sa vedem cum ii ajutam pe acei oameni fara sa ne batem joc de munca celor care produc si produc bine si valoros. Sa nu amestecam lucrurile.

Este o jignire la adresa sutelor de mii si milioane de romani din toate aceste companii si industrii sa spui ca nu producem nimic. Este o jignire la adresa zecilor de mii de antreprenori care produc si exporta de miliarde de euro si care aduc bunastare acestei tari (cata este, sa nu credeti ca vine din postari pe Facebook)”, a transmis Burnete intr-o postare pe Facebook.

Citeste si: Replica taioasa pentru Simion (AUR): „Iobag esti tu, Simioane, pe plantatia lui Ciolacu, nu romanii. Romanii produc tehnologie, masini moderne, componente IT, electronice, echipamente medicale, de telecomunicatii”

Anterior, Burnete a demontat si conceptul de „patriotism economic” lansat de noul premier Ciolacu.

„Nimeni nu poate spune nu ‘patriotismului economic’, sa iti doresti ca tara ta sa fie mai bogata, mai prospera, sa stea pe picioare economice mai solide. Intrebarea este ce intelegem prin patriotism economic pentru ca in spatele acestei sintagme se pot ascunde atat idei exceptionale de crestere a valorii adaugate a economiei si a bunastarii romanilor, dar si poteci foarte gresite care sub aparenta protejarii nationalului pot anchiloza economia si o pot decupla de la sursele de inovare, modernizare, competitie.

Exista zone ale economiei noastre care opereaza mult sub potential. Sa apasam acolo destept butoanele.
Eu spun nu ideii ca romanii ar fi ”sclavii moderni” ai Europei. Nu descrie o realitate. In 2002, PIB-ul Romaniei era de 52 de ori mai mic decat al Germaniei (ati citit bine). Astazi este de doar 14 ori mai mic.

Trebuie sa realizam ritmul acestei recuperari, care continua si putem ajunge ca raportul sa fie doar de 1:5 fiindca asa e populatia si geografia. Si la PIB-ul pe cap de locuitor am recuperat fantastic in ultimele doua decenii si continuam sa o facem. E suficient? Nu. Ne multumim cu atat? Nu. Aceasta recuperare rapida s-a datorat in primul rand aderarii noastre la UE. Daca ne uitam, media Romaniei este trasa in jos de cele mai sarace zone si judete care sunt ramase foarte in urma si ar fi bine sa fim sinceri cu noi cine este de blamat pentru zonele uitate ale Romaniei si cine are ceva de facut ca sa le ridice de acolo.

Patriotism economic? Intr-o lume ideala as spune nu si la asta, istoria ne arata ca cele mai deschise economii (chiar si cele mai mici) au cele mai bune rezultate pe termen lung. Nu traim in lumea ideala si vremurile sunt cum sunt. Patriotism va fi indiferent de umila mea opinia (inclusiv America se comporta astfel), dar macar sa fie destept.

Eu i-as spune patriotism euro-atlantic. Nu suntem insa sclavii nimanui si e pacat sa legitimam un neadevar care se va transforma in combustibil politic pentru extremisti. Ca n-am fructificat oportunitati? Da. Ca lumea e uneori nedreapta? Si asta. Dar ca suntem ”tinuti” in subdezvoltare sau ca ar fi existat vreo perioada mai prospera pentru Romania decat cea de acum, asta categoric nu”, a subliniat Burnete.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: