Romascanu a infuriat comunitatea catolica prin slugarnicia fata de interesele Gabrielei Firea. Ministrului i se cere oficial demisia

news

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a solicitat premierului Mihai Tudose sa il demita pe Lucian Romascanu din functia de ministru al Culturii, dupa ce acesta a facut recent „declaratii in afara legii” referitoare la „cladirea ilegala” Cathedral Plaza si pe care il acuza ca „face jocul proprietarului respectivului imobil”.

Intr-un memoriu depus in 24 iulie, la Secretariatul general al Guvernului, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) critica declaratiile pe care ministrul Culturii, Lucian Romascanu, le-a facut in cadrul emisiunii „In fata ta”, a postului de televiziune Digi24, din data de 17iulie.

„Domnul ministru Romascanu a facut o pledoarie pentru mentinerea cladirii ilegale denumita Cathedral Plaza, dovedind fie necunoasterea domeniului protectiei monumentelor istorice si a cerintelor statului de drept (obligativitatea executarii unei hotarari judecatoresti) – ceea ce este grav -, fie ignorarea totala a acestora – ceea ce este si mai grav”.

„In ambele ipostaze, ministrul Culturii se situeaza in afara legii si face jocul proprietarului cladirii ilegale, ale carui argumente le-a preluat fara a le decela fata de realitatea juridica si tehnica”, se arata in memoriu, potrivit unul comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, citat de news.ro.

Ministrul Lucian Romascanu „a dovedit lipsa impartialitatii, intentia de a ignora deciziile judecatoresti si a promovat o falsa imagine necorespunzatoare unei bune guvernari”.

Citeste si: Firea, somata sa respecte legea si sa demoleze Cathedral Plaza: „Este uluitor cum fuge de raspunderea legala”

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti ii aminteste, prin urmare, prim-ministrului Romaniei ca inalta demnitate cu care a fost investit aduce cu sine „si responsabilitatea pentru actele guvernarii si pentru pozitia publica si actele membrilor cabinetului”.

De aceea, ARCB solicita demiterea Ministrului Culturii si precizari „in mod expres si neechivoc daca pozitia exprimata de domnul Lucian Romascanu reprezinta pozitia oficiala a Ministerului Culturii si a Guvernului Romaniei, aceasta problema de interes public neputand fi lasata intr-o stare de ambiguitate”, a precizat sursa citata.

In 10 iulie, Primaria Municipiului Bucuresti sustinea ca nu are competente in ceea ce priveste demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza, atributiile privind avizarea desfiintarii imobilului revenind exculsiv Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si proprietarului Cathedral Plaza.

Primaria precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca, in continuarea demersurilor legale pentru punerea in aplicare a hotararii judecatoresti nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthlot, nr. 11-15 si str. Lutherana nr. 15 si 15A, a formulat si trimis catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) o cerere privind eliberarea avizului de desfiintare a imobilului.

Citeste si: Firea si-a pierdut controlul, il ameninta pe arhiepiscopul Ioan Robu: „Il somez public sa inceteze de indata”

Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice precizau in luna mai ca executarea sentintei Tribunalului Dambovita prin care primarul general este obligat sa emita Dispozitia de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza nu presupune emiterea unei autorizatii de desfiintare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispozitii a primarului general.

”Aceasta afirmatie nu apartine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, ci este concluzia la care a ajuns in mod irevocabil Curtea de Apel Constanta (Decizia 89/2016)”, se mentiona in comunicat, precizandu-se ca doar pentru emiterea unei autorizatii de construire/desfiintare este necesar avizul Ministerului Culturii si al Identitatii Nationale (MCIN).

Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice aratau ca nu exista nicio norma juridica in vigoare care sa impuna eliberarea unui aviz din partea MCIN pentru a se emite Dispozitia de desfiintare. ”Inexistenta unei astfel de proceduri este justificata prin caracterul executoriu si autonom al hotararii judecatoresti, a carei cenzura nu poate fi facuta de nicio autoritate publica si nici de un sondaj de opinie, intrucat ar reprezenta o ingerinta in sfera puterii judecatoresti, inadmisibila intr-un stat de drept”, mai preciza sursa citata.

Arhiepiscopia acuza Primaria Municipiului Bucuresti ca incearca, in mod intentionat, sa creeze ”o confuzie intre exprimarea vointei de a pune in aplicare hotararea judecatoreasca prin emiterea dispozitiei de desfiintare a constructiei ilegale Cathedral Plaza si modalitatea tehnica prin care aceasta vointa se va duce la indeplinire”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: